Hlavní obsah

Tuaregové s elektrickou kytarou se utáboří na pražské Štvanici

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejlepší přehlídka world music v Čechách vypukne 15. a 16. června na pražské Štvanici. Festival Respect si oblíbili příznivci afra, reggae, arabské či balkánské hudby. Jednou z ohlášených zahraničních hvězd jsou afričtí Terakaft.

Foto: Respect

Terakaft

Článek

Hypnotické saharské rytmy spojené s opakujícími se rytmickými nápěvy Tuaregů doprovázejí Terakaft pozoruhodnými blues-rockově znějícími kytarami. Vzniká tak hudba tajemná a současně tanečně přímočará.

Terakaft založil bývalý člen Tinariwen, zpěvák a kytarista Kedou. Terakaft vystoupili společně s Tinariwen na koncertu v pařížské Olympii, jejich poslední album produkoval kytarista Roberta Planta Justin Adams a loni byla skupina vybrána i na slavný festival Womex.

„Letošní dramaturgií bychom rádi zdůraznili, že pro hudebníky world-music nejsou hranice jejich žánru bariérou, kterou by se obávali překročit. Naopak, jejich úcta ke kořenům vlastních hudebních tradic jim nijak nebrání vydat se nejrůznějšími směry a obohatit tak jejich tvorbu moderními a často pro posluchače překvapivými prvky," sdělil ředitel Respectu Borek Holeček.

Foto: Respect

Hasna El Becharia

"Návštěvníci Respect festivalu si tak letos mohou užít netradiční setkání íránského tradičního bubínku tonbak s berlínskou klubovou techno scénou. Španělské flamenco odloží akustickou kytaru a přijme na posvátnou půdu, do té doby zapovězenou, elektrickou kytaru a bicí soupravu. Arabský svět pozná antifundamentalistické balady arabských zpěvaček 20. století v současném podání s jasnou inspirací v trip-hopových náladách devadesátých let. A kočovní Tuaregové přenesou zvuk písečných bouří Sahary skrze amplifikované strunné nástroje přímo k posluchačům. Drtivá většina souborů si na festivalu navíc odbude svou českou premiéru.“

Předzvěstí festivalu bude ve čtvrtek 23. května od 20:00 v Paláci Akropolis koncert  zpěvačky Minyeshu, zpívající „etiopský funk z rotterdamských klubů“. Minyeshu na světových turné vystupovala s velikány etiopské hudby (Mulatu Astatke, Mahmoud Ahmed, Tilahun Gessesse) a svůj druhý hudební život začala v Holandsku. V Praze představí své nové album Black Ink, které natočila ve spolupráci s producenty z německo-holandsko-brazilské skupiny Zuco 103.

Na festival přijede také King Ayisoba (Ghana), který hraje styl hiplife, jakousi směs staršího afro-beatu, funky a reggae, Salao & Jaco Aabel Flamenco eléctrico, kteří zapojili do flamenka elektrickou kytaru, Hasna El Becharia z Alžírska, jediná žena, která mistrovsky zvládla hudbu doprovázející čarodějné noční rituály bratrstva Gnawa, vyhrazenou mužům, nebo Mohamad Reza Mortazavi, tradiční hráč na íránské perkuse. MLM (USA, UK, Turecko) spojují africkou mbiru, violoncello a kytaru.

Na festivalu nechybí program pro děti a cyklisté dostanou (jen na místě) slevu na lístek. V předprodeji ušetříte –  jednodenní vstupenka stojí nyní 450 Kč a dvoudenní 550 Kč. Rodinné vstupné činí 600 Kč. Děti do 15 let a držitelé průkazu ZTP a ZTP/P mají vstup zdarma. Více najdete na rachot.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám