Hlavní obsah

Kolegové i fanoušci se loučili s bubeníkem Olympiku Peroutkou

• Aktualizováno

Ve Velké obřadní síni strašnického krematoria v Praze ve čtvrtek proběhlo poslední rozloučení s bubeníkem skupiny Olympic Milanem Peroutkou. Svému kolegovi se přišli poklonit zpěvák Petr Janda, baskytarista Milan Broum, klávesista Jiří Valenta a další. Peroutka zemřel v noci na sobotu ve věku 49 let.

Zaplněná síň a spontánní potlesk. Takový byl pohřeb bubeníka Olympiku PeroutkyVideo: Novinky

 
Článek

Smuteční projev pronesl Petr Janda, který řekl, že příčinou úmrtí byl pád ze schodů v bubeníkově domě v Praze, poté co se vrátil z Karlových Varů.

„Je to strašně těžký úkol, Ferda byl „sluníčko“, blízký přítel, pomáhal vychovávat tři mé dcery,“ uvedl v emotivním projevu Janda, který nebyl pro slzy schopen řeč dokončit.

Na pohřeb se dostavili také Aleš Brichta či bubeník Pražského výběru Klaudius Kryšpín, který k rakvi donesl bubenickou blánu, na níž se s Peroutkou písemně rozloučil. Přišli také Lešek Semelka či Miloš Zapletal.

Peroutka, který ve skupině působil od roku 1986, ještě v pátek večer odehrál koncert v Karlových Varech. Ráno ho našla rodina na zahradě jeho domu v Praze mrtvého. Příbuzní sdělili, že se k okolnostem úmrtí nebudou vyjadřovat.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Vlevo Vilém Čok, úplně vpravo Klaudius Kryšpín

Foto: Michal Doležal, ČTK

Petr Janda na pohřbu

Foto: Michal Doležal, ČTK

Klávesista Olympiku Jiří Valenta

Foto: Michal Doležal, ČTK

Baskytarista Milan Broum na pohřbu bubeníka Milana Peroutky

Foto: Michal Doležal, ČTK

Zpěvák Ivan Hlas

Foto: Michal Doležal, ČTK

Zleva klávesista skupiny Olympic Jiří Valenta, frontman skupiny Petr Janda a baskytarista Milan Broum na pohřbu bubeníka kapely Milana Peroutky

Foto: Michal Doležal, ČTK

Pohřeb bubeníka skupiny Olympic Milana Peroutky

Foto: Michal Doležal, ČTK

Květiny pro bubeníka skupiny Olympic Milana Peroutku

Foto: Michal Doležal, ČTK

Aleš Brichta

Peroutka přišel do Olympiku v polovině 80. let, kdy nahradil Petra Hejduka, který kapelu opustil kvůli neshodám. Jandova skupina tehdy vyhlásila na obsazení bicích konkurz, který někdejší bubeník Společnosti Leška Semelky a OK Bandu vyhrál.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Petr Janda se neubránil emocím.

Muzikant, narozený 19. ledna 1964 a přezdívaný Ferda, se od té doby podílel na všech deskách skupiny. V 90. letech hrál také s Janem Kalouskem, Jankem Ledeckým a Marcelou Březinovou. Od roku 1995 působil i v ASPM (Amatérském sdružení profesionálních muzikantů) Jana Spáleného.

Foto: Archív skupiny

Milan Peroutka v pátek na koncertě Olympiku v Karlových Varech - je to jeho poslední fotografie.

Skupina Olympic po Peroutkově úmrtí zrušila dva nejbližší koncerty, které se měly odehrát 7. a 8. května v pražské Malostranské besedě. Ve středu pak oznámila, že bude pokračovat v turné k 50. výročí svého vzniku. Za bicí usedne „host“. První koncert bude 14. června ve Výravě na Královéhradecku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám