Hlavní obsah

Úchyl z Psycha se vrátil. Bohužel s děravým scénářem

Novinky, Stanislav Dvořák

Americký film Tísňová linka disponuje sexy protagonistkou Halle Berryovou a spoustou hezké řemeslné práce. Škoda, že si to zkazil několika slaboduchými chybami ve scénáři.

Foto: Falcon

Sympatická policejní operátorka se bohužel v druhé polovině příběhu začne chovat jako neskutečně hloupá osoba.

Článek

Tísňová linka začíná slibně. Vidíme zajímavě natočenou práci ve stresujícím call centru, kde sympatické operátorky hovoří s oběťmi zločinů i s blázny, kteří jen otravují, a ještě mezitím stačí vtipkovat s urostlými policejními kolegy, kteří pracují na ulici.

Jedné operátorce se nepodaří zachránit mladou dívku a vyčítá si to, ale po určité době se opět vrací k telefonu a zkouší pomoci další nešťastnici. Mezitím už kolegové v terénu hledají tuto unesenou teenagerku pomocí vrtulníku i aut na dálnici a zdá se, že chytají stopu.

Za vše může šílený úchylný pachatel, který se tváří jako mladý spořádaný muž, ale ve sklepě si vybudoval zvrácenou svatyni, kde se mazlí s ostatky mrtvé holčičky a chytá jiné živé holčičky, aby je mohl skalpovat.

Proti hercům jako Halle Berryová a Michael Eklund nelze říct křivého slova, jsou dobří a charizmatičtí. Jen nechápu, proč musí být v dnešních filmech všichni černoši plešatí. To vydali v Hollywoodu vnitřní předpis, že černí herci nesmějí mít vlasy?

Také kamera a střih slouží věci. První polovina filmu je skutečně napínavá, ale pak se to kvůli scénáři hroutí.

Scenárista se asi učil od Stevena Seagala

Snímeček napsal jistý Richard D’Ovidio, který dříve psal pro Stevena Seagala. Tím se mnohé vysvětluje. Přechod ze seagalovských chtěných i nechtěných parodií na „vážný“ film scenáristovi skutečně nevyšel.

Těžko se chápe, proč pachatel, který je sice psychicky nemocný, ale rozhodně není „momentálně vopožděnej“, nechá unesenému děvčeti mobilní telefon, aby si mohlo zavolat 911. Nepochopitelné je i osobní angažmá policejní operátorky – slečna z kanceláře najednou jen tak vstane a začne si hrát v terénu na speciální jednotku. Vrcholem nesmyslu je pak  postup, kdy policistka s inteligencí morčete domácího leze do sklepa za vrahem, aniž by si vzala zbraň, nebo někomu řekla, že leze do sklepa.

A happy end? Ten už vyžaduje mokrý hadr na hlavu, protože puberťačka, která celou dobu ječí strachy, se vůbec nesnaží utéct co nejdále a vyhledat zdravotnickou pomoc. Místo toho se spojí s operátorkou, která poruší všechny předpisy a opět nezavolá kolegy. Společně se začnou zraněnému pachateli vysmívat a pak ho chtějí ve sklepě mučit hladem. Mučivou smrt by ovšem zasloužil spíše autor scénáře.

Celkové hodnocení: 55 %

Reklama

Výběr článků

Načítám