Hlavní obsah

Hořící keř má tři nominace na Zlatou nymfu v Monte Carlu

Minisérie věnovaná odkazu Jana Palacha Hořící keř má tři nominace na Zlatou nymfu mezinárodního televizního festivalu v Monte Carlu, oznámila Pavla Brožková ze společnosti HBO Europe, pro kterou toto třídílné drama natočila režisérka Agnieszka Hollandová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Slovenská herečka Tatiana Pauhofová hraje advokátku.

Článek

"Bude tam uvedeno v jedné ze soutěžních sekcí. Na 53. ročníku této prestižní přehlídky, která se letos uskuteční od 9. do 13. června, bude soutěžit v kategorii minisérií. A to v konkurenci dalších osmi projektů, pocházejících z Německa, Velké Británie, Itálie a z produkcí dalších televizí," uvedla Brožková.

Mravně naléhavé drama o následcích alarmujícího činu Jana Palacha a počátcích normalizace v posrpnovém Československu má podle ní naději na zisk hned tří Zlatých nymf. Kromě díla samotného se o ně budou ucházet i jeho protagonisté - Ivan Trojan v kategorii Nejlepší herec a Jaroslava Pokorná v kategorii Nejlepší herečka.

Předloni v tomto monackém městě zabodovali producenti seriálu Vyprávěj Filip Bobiňski a Petr Šizling z filmové společnosti Dramedy Productions, která ho pro Českou televizi vyrábí. Seriál byl nominován také v hereckých kategoriích; Svatopluk Skopal a Nina Divíšková však nominace neproměnili.

Od roku 1961

Monacký festival se řadí k prestižním soutěžím od roku 1961. V roce 2001 na přehlídce uspěla herečka Tatiana Vilhelmová, když za výkon ve filmu Společnice dostala zvláštní uznání. V roce 1998 získal Stříbrnou nymfu za nejlepší režii film režiséra Hynka Bočana a spisovatele a scenáristy Jiřího Stránského Bumerang.

Polská scenáristka, režisérka a absolventka pražské FAMU Agnieszka Hollandová bude letos na přelomu června a července v čele hlavní mezinárodní poroty karlovarského festivalu. Její třídílnou minisérii Hořící keř tam uvidí fanoušci poprvé na velkém filmovém plátně. Nedávno byla placenou televizí HBO uvedena na obrazovkách v 15 evropských zemích.

Reklama

Výběr článků

Načítám