Hlavní obsah

Pěvkyně Soňa Červená dostane medaili Centra J. F. Kennedyho

Operní pěvkyně a herečka Soňa Červená dostane zlatou medailí For Arts Centra J. F. Kennedyho. Zástupci centra pro hudební, dramatické a hudebně-dramatické umění ve Washingtonu ho sedmaosmdesátileté zpěvačce předají 8. června v Praze, informovala oceněná umělkyně.

Článek

"Je to skvělá zpráva, zatím jsem k ocenění nedostala žádné zdůvodnění, ale jsem šťastná," řekla Červená.

Centrum J. F. Kennedyho pro hudební, dramatické a hudebně-dramatické umění ve Washingtonu představuje unikátní partnerství mezi veřejným a soukromým sektorem jednak jako památník prezidenta J. F. Kennedyho a zároveň jako národní centrum pro hudební, dramatické a hudebně-dramatické umění. Kromě uměleckých představení nabízí také vzdělávací a další přesahující aktivity, které jsou placeny převážně ziskem ze vstupného, individuálními dárci, dary společností a soukromými nadacemi. Důležitá je zejména činnost institutu zabývajícího se uměleckým managementem.

Centrum bylo založeno v roce 1967 a ročně je zde odehráno přes 2000 představení v devíti divadlech. Hostující představení a televizní, rádiové i internetové přenosy oslovují další milióny diváků po celém světě. Každý rok nabízí centrum také stovky volně přístupných představení, na kterých vystupují jak zahraniční, tak národní a lokální umělci.

Barcelona, Paříž, San Francisco

Červenou zavedlo účinkování v operách z Německa do milánské Scaly, do pařížské Velké opery, do Barcelony, na festivaly v Glyndebournu, Wexfordu, Edinburghu i na řadu amerických pódií. Jedenáct sezón zpívala v opeře v San Francisku, sedmkrát se objevila v Bayreuthu. Ve světě se etablovala jako vynikající pěvkyně händelovská, gluckovská i wagnerovská, ale tíhla k hudbě 20. století, na prvním místě k Janáčkovi.

Dvojnásobná držitelka titulu Komorní pěvkyně uzavřela svou operní dráhu, ale s divadlem je nadále spojena. Za mimořádný přínos divadelnímu umění převzala zvláštní cenu Thálie, Radokovu cenu získala za ztvárnění ústřední role v Nekvasilově a Březinově opeře Zítra se bude..., před dvěma lety obdržela medaili Artis Bohemiae Amicis (Přátelé českého umění) za dlouhodobý a cílevědomý přínos k šíření dobrého jména české kultury v tuzemsku i v zahraničí. V současné době se připravuje na roli v projektu 1914 režiséra Roberta Wilsona, který bude mít ve Stavovském divadle premiéru 29. dubna příštího roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám