Hlavní obsah

Televizní vysílání slaví šedesátiny, ČT výročí oslaví speciálním programem

Právo, jp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před šedesáti lety, 1. května 1953, začala v tehdejším Československu poprvé vysílat televize. Černobílé obrazovky lákaly diváky dva až tři dny v týdnu živým vysíláním z pražské Měšťanské besedy, vysílač byl umístěn na Petřínské rozhledně.

Foto: Petr Horník, Právo

Generální ředitel České televize Petr Dvořák a dlouholetý, dnes již bývalý ředitel techniky ČT Rudolf Pop si prohlížejí unikátní technické zařízení z dob začátku vysílání televize v naší vlasti.

Článek

Česká televize, jako nástupce Československé televize, připomene toto výročí bohatým programem z archívu a speciálními jubilejními pořady, výstavou v pražském Národním technickém muzeu, Dny otevřených dveří v pražském, brněnském a ostravském studiu ČT v sobotu 4. května nebo nedělní bohoslužbou.

Až do konce roku si mohou zájemci prohlédnout v Národním technickém muzeu na Letné výstavu zhruba 150 unikátních exponátů vysílací a přijímací techniky ze začátků televize vůbec, ale i ze současnosti.

Nejstarším zařízením je mechanicko-optický přístroj s Nipkowovým kotoučem z roku 1934. Lahůdkou pro fandy bude i první TV záznamový stroj Marconi Telerecording z roku 1957, ve kterém se televizní obraz zaznamenával na film.

ČT připomíná šedesáté výročí již od ledna zařazováním nejúspěšnějších diváckých pořadů, nyní např. seriálu Cirkus Humberto, uvidíte znovu soutěže Kufr nebo Zpívá celá rodina. Ve středu 1. května se od 16 hodin až do půlnoci objeví na ČT 2 legendární Teleautomat, kde si diváci mohou zvolit, co chtějí vidět z archívu zpráv, publicistiky, dokumentů, zábavy, seriálů či dramatiky.

V sobotu 4. května vyvrcholí oslavy velkou zábavnou Galashow 60, kterou provází Jiřina Bohdalová a vystoupí v ní snad všichni oblíbení herci a zpěváci se vzpomínkami na televizi. V neděli 5. května se v katedrále svatého Víta na Pražském Hradě uskuteční bohoslužba za sdělovací prostředky. Mši celebruje arcibiskup Dominik Duka a ČT ji vysílá živě na ČT 2.

Reklama

Výběr článků

Načítám