Hlavní obsah

Muzikál podle Queen měl pražskou premiéru

Novinky, Stanislav Dvořák

V pátek byl v pražské O2 Areně poprvé uveden britský muzikál We Will Rock You s hudbou skupiny Queen. Publikum reagovalo hlavně zpočátku poměrně vlažně a chvílemi bohužel špatně fungovaly titulky, což dílu na srozumitelnosti nepřidalo.

Foto: archív Live Nation

Muzikál We Will Rock You

Článek

Muzikál Bena Eltona se ve světě hraje již deset let. Míval rozporuplné recenze, ale nakonec slaví spíše úspěchy. Hrají v něm talentovaní mladí britští herci, kteří jsou u nás zcela neznámí.

Tento muzikál každopádně našel velkou díru na trhu. Milióny lidí by si pořád rády poslechly hity Queen naživo, ale nemohou. We Will Rock You je nabízí v relativně vysoce kvalitní intepretaci a zabalené v nenáročném příběhu.

Jedná se o sci-fi z temné budoucnosti, kde už nikdo nezná živou muziku, vše je naprogramováno a ovládáno korporací Globalsoft. Individualita je potlačena a pouze jeden hrdina, kterého trápí tajemné sny o staré hudbě, jimž ani pořádně nerozumí, může vrátit svět do normálu objevením kytary. Posléze se ukáže, že není úplně sám, existuje ještě jedna podobně smýšlející dívka, a tak se otevírá prostor pro možnou love story dvou vyděděnců. Sci-fi žánru odpovídají i ulítlé kostýmy a scéna s občasnými videoprojekcemi.

Příběh je to prostý, ale ne zcela bez myšlenky - vzpoura proti komerci stručně vystižená třeba pozměněným textem Queen „radio gaga - marketing blabla“.  Obsahuje i slušnou dávku humoru, což mu vydatně pomáhá. Ironické poznámky o bezduchém popu, současných hvězdičkách a mediálním cirkusu celkem sedí. Muzikál, který trvá s přestávkou téměř tři hodiny, je místy trochu upovídaný, nadčasová kvalita hudby Queen ale málokomu dovolí odejít.

Celkové hodnocení: 80%

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám