Hlavní obsah

Sbormistr Jiří Chvála oslaví osmdesátiny velkým koncertem v Rudolfinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dlouholetý sbormistr jednoho z našich nejlepších dětských sborů, Kühnova dětského sboru, Jiří Chvála oslaví v květnu 80. narozeniny. Při této příležitosti si sbor pozval 4. května významné hosty a také bývalé členy sboru, aby tuto událost oslavili velkým koncertem v pražském Rudolfinu.

Foto: kuhnata.cz

Jiří Chvála je známý především jako dlouholetý sbormistr jednoho z našich nejlepších dětských sborů – Kühnova dětského sboru.

Článek

Gratulační koncert proběhne téměř rok poté, co osmdesátiny slavil v Rudolfinu sbor sám. A Jiří Chvála minulé osmdesátiny i tyto prožije se sborem přímo na pódiu. Je totiž dodnes stále aktivním hlavním uměleckým vedoucím Kühnova dětského sboru a v minulém roce například absolvoval se sborem náročný dvoutýdenní zájezd po Jihoafrické republice.

„Chceme tímto koncertem vyzdvihnout neskutečnou píli a houževnatost pana profesora Chvály, který se nejvíce zasloužil o to, že sbor funguje stále v plné síle a na obdivuhodné umělecké úrovni,“ dodává k tomu ředitel sboru Jan Vávra.

Koncert 4. května se ponese v duchu rekapitulace významných skladeb, které má Kühnův dětský sbor v repertoáru. Na koncertě se představí jak současná podoba sboru, tak bývalí členové, kteří speciálně pro tuto příležitost provedou společně několik skladeb.

Zazní významné sborové kusy převážně českých autorů, nebudou chybět díla Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka anebo současných skladatelů Jiřího Temla či Ivana Kurze. Zazní také kantáta Otvírání studánek Bohuslava Martinů. V ní se představí jako sólista barytonista Ivan Kusnjer a recitace se ujme herec Josef Somr.

prof. Jiří Chvála
Jiří Chvála (*1933) začínal hudební dráhu už za studií na Hudební fakultě AMU a jeho učitelem byl i zakladatel Kühnova dětského sboru Jan Kühn. Po jeho manželce Markétě v roce 1967 převzal Kühnův dětský sbor a pod jeho vedením dosáhlo toto těleso mnoha významných mezinárodních úspěchů včetně účinkování ve slavné Carnegie Hall či na pódiích v Mexiku, Singapuru, Malajsii nebo Japonsku.
Významným úspěchem je zisk European Grand Prix z roku 1998 a také absolutní vítězství v mezinárodní sborové soutěži European Broadcast Union ve Wuppertalu z roku 2008. Se sborem nahrál Jiří Chvála více než 50 CD české i světové hudby. Naposledy se v roce 2012 sbor připomněl rozsáhlým turné po Jižní Africe, ze kterého vznikl dokument České televize „Kühňata v Africe“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám