Hlavní obsah

Malířku Lucii Jindrák Skřivánkovou okouzlily stavby architekta Niemeyera

Právo, tnk

Třicetileté malířce Lucii J. Skřivánkové učarovaly stavby slavného architekta Oscara Niemeyera. Ráda by se vydala na cestu za jeho díly. Hlavně do brazilského hlavního města Brasília, kterému dal nedávno zemřelý architekt futuristickou tvář. Jeho nejslavnější stavby by chtěla ztvárnit na velkoformátových plátnech.

Foto: portrét: Edith Štrajtová, archiv autorky

Lucie Jindrák Skřivánková a výřez z jejího díla Sao Paulo – Prague (200x300 cm, kombinovaná technika na plátně, 2012).

Článek

Autorka se ve své tvorbě architekturou dlouhodobě zabývá a Brazílii už jednou navštívila. Inspiraci a fotografie staveb z této země uplatnila ve svých dílech, na kterých tuto zemi ztvárnila formou maleb v kombinaci s koláží. Explozivní malby s pulsující energií a nádechem tropického podnebí, kterým dominuje modrá barevnost, už byly k vidění na řadě výstav v Čechách i zahraničí.

Velkolepé stavby vybízejí k velkoformátovému ztvárnění

Lucie J. Skřivánková se zatím s architekturou města Brasília osobně neseznámila. Niemeyerovy stavby v Brazílii ji ale fascinují. Myslí, že někteří mladí architekti ho můžou skoro až nesnášet za to, co mu bylo umožněno. Na zelené louce zhmotnil velkolepý plán a vytvořil nezapomenutelnou architekturu. U těchto monumentálních staveb podle ní velká plocha vybízí k velkorysému pojetí a velkým formátům.

Je fakt, že i když u nás už výstava Oscara Niemeyera v posledních letech proběhla, bylo by dobré na ni navázat. Slavný architekt nedávno zemřel a jeho stavby je rozhodně dobré si připomenout optikou dnešní umělecké generace.

Autorku baví napětí mezi zelenou a šedou

Skřivánkovou na Niemeyerových stavbách zaujalo jejich symbolické přetlačování se přírody s betonem a napětí mezi zelenou a šedou. Právě monumentální betonové stavby, kterými se Niemeyer proslavil, se na dílech autorky objevují nejčastěji. Ta navíc možnost jet znovu do Brazílie vnímá jako osudovou. „Niemeyer se narodil 15. prosince jako já, považuji to za dobré znamení,“ říká Skřivánková.

Malířka se chce do Brazílie sama vydat

„Původně jsem hlavním městem Brazílie jen projela a nezastavovala se v něm. Říkala jsem si ale, že by bylo dost zajímavé poznání země Brazílie prohloubit zkoumáním obří geometrické architektury v hlavním městě. Tak mě napadlo vytvořit projekt, díky kterému by mě mohli lidé na mé cestě podpořit," sdělila Skřivánková.

„Mým cílem je získat peníze na třicetidenní malířskou cestu po Brazílii. Chtěla bych nashromáždit materiál na nový cyklus obrazů inspirovaných Niemeyerovou architekturou a Brazílií samotnou. Během jednoměsíční cesty po stopách Oscara Niemeyera chci zveřejňovat i svůj cestovní deník na webu. Lidé se tak budou moci stát spoluautory jedné mé malířské etapy,“ sdělila.

Foto: archiv autorky

Malba s názvem Vertikála Florenc (135x135 cm, kombinovaná technika na plátně, 2013).

Aby se mohla malířka do Brazílie vydat, rozhodla se uskutečnit svůj projekt Po stopách architektury Oscara Niemeyera skrze crowdfundingový portál Hithit.cz. Ten propojuje kreativce s těmi, kteří je chtějí podpořit a umožnit jim uskutečnění jejich snu. Fandové současného umění i autorky ji tak mohou na stránce www.hithit.cz podpořit a poslat jí finanční příspěvek na cestu.

Podle výše příspěvku jim pak autorka věnuje např. některou z litografií limitované edice, kabelku vytvořenou z plátna některého ze svých děl, dílo větších či menších formátů, nabídne setkání u ní v ateliéru s možností sledovat ji při tvorbě aj. Aktuálně se Skřivánková věnuje i ztvárnění stanice metra Florenc od architekta Vladimíra Uhlíře. Ta ji zaujala pro svou členitost a spletitost.

Foto: Novinky

Autorku inspirovala stavba metra na Florenci.

Dále budou díla Skřivánkové k vidění na skupinové mezinárodní výstavě: Stadtgeschichten, KunstvereinGRAZ v německém Regensburgu v době od 4. do 25. května.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám