Hlavní obsah

V Praze vystaví kolekci Marilyn Monroe

Právo, Jaroslav Špulák

Od 30. května do 20. září bude v Jízdárně pražského hradu k vidění kolekce filmových kostýmů i věcí z osobního života slavné hollywoodské krásky Marilyn Monroe (1926–1962).

Foto: ČTK

Hollywoodská kráska Marilyn Monroe

Článek

Výstava se bude jmenovat Marilyn a nabídne též známé i dosud nepublikované fotografie, úryvky z hereččiných deníků, poezie a ukázky ze slavných filmů, jejichž prostřednictvím vešla do povědomí.

Výstavu koncepčně doplní díla slavných autorů zobrazující ideál ženské krásy, pocházející z různých období – od klasiky až po současnost, která v daném kontextu působí jako předlohy pro nejslavnější pózy Marylin Monroe. Zastoupeni budou kupříkladu Antonio Canova, Yves Klein nebo Andy Warhol.

Unikátní expozice atraktivním způsobem propojí módu, sofistikované umění a fenomén ženské krásy jako věčné inspirace. Podle kurátorů Stefanie Ricciové a Sergia Risalitiho jsou výstava i obsáhlý katalog k ní plody pečlivé přípravy a výzkumu, zahrnujícího studium dokumentů, fotografií, filmů a spisů.

Akci pořádá společnost Armentano ve spolupráci se Správou Pražského hradu a Museo Salvatore Ferragamo. Z Prahy poputuje do Tokia.

Vstupenky budou stát 240 Kč, zlevněné 120 Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám