Hlavní obsah

V Plzni začal sedmidenní festival filmů Finále, uvede 170 snímků

Herečky Taťjana Medvecká a Petra Špalková a režisér Zdeněk Tyc v neděli večer v Plzni osobně uvedli ve světové předpremiéře nový český film Jako nikdy. Snímek, v němž hraje Jiří Schmitzer umírajícího výtvarníka Vladimíra, zahájil 26. ročník filmového festivalu Finále Plzeň.

Foto: Petr Horník, Právo

Připravena je i výstava velkoformátových fotografií Rozmarná léta Jiřího Menzela.

Článek

Plzeň se na týden stává městem filmu, lidé budou v ulicích potkávat známé herce, režiséry, scenáristy, kritiky a podobně.

Festival, jenž je největší bilanční a soutěžní přehlídkou českého filmu, uvede 170 snímků, nejen hraných, ale i dokumentů a také známých i neznámých filmů z archivů. "Program nabídne například všechny nové české celovečerní filmy a bohatý výběr z domácích dokumentů, ty nejzajímavější současné německé hrané i dokumentární snímky, pocty Ester Krumbachové, Pavlu Kohoutovi a Břetislavu Pojarovi, rarity Víta Klusáka a Filipa Remundy," uvedla Daniela Vítová z tiskového servisu.

V sekci Křídla slávy se návštěvníci mohou těšit na filmy Juraje Jakubiska, Jiřího Krejčíka a v rámci open-air projekcí na snímky Jiřího Menzela. Připravena je výstava velkoformátových fotografií Rozmarná léta Jiřího Menzela, kterou jako putovní projekt připravila režisérovi k 75. narozeninám jeho manželka Olga Menzelová Kelymanová. Chybět nebudou autorská čtení Emila Hakla, Jaroslava Rudiše nebo Vlastimila Třešnáka, talkshow se Simonou Babčákovou a režisérem Robertem Sedláčkem, PechaKucha Night, představení Anny Polívkové a Jakuba X. Bara, koncerty a další.

Předsedou mezinárodní poroty soutěže nových českých celovečerních hraných a animovaných filmů o Zlatého ledňáčka, v němž letos bojuje deset snímků, se stane americký producent Richard McCallum, který stojí například za třemi pokračováními ze série Star Wars. Z 19 nových českých dokumentárních filmů bude vybírat porota v čele s německým režisérem, scenáristou a producentem Hansem-Erichem Vietem. Festival se poprvé konal v roce 1968, po několika ročnících se na 20 let odmlčel. Na původní tradici se podařilo navázat po listopadu 1989.

Reklama

Výběr článků

Načítám