Hlavní obsah

Kdyby Sověti v roce 1981 vtrhli do Polska, otec by se zastřelil, píše v knize Monika Jaruzelská

Právo, Pavol Minárik

Monika Jaruzelská (49) napsala knihu s názvem Soudružka slečna o svém životě po boku otce generála Wojciecha Jaruzelského (90) a matky Barbary (86). Vystudovaná filoložka a psycholožka na bývalého nejvyššího polského představitele, který 13. prosince 1981 vyhlásil výjimečný stav, nenadává ani ho nechválí. Spíše jej lituje.

Článek

„Otec se nikdy netěšil ze života, z drobných radostí, které lidem přináší. Vždycky pro něj byla prvořadá práce a povinnosti, které ho doslova tlačily k zemi,“ uvádí v úryvku knížky, který zveřejnil týdeník Wprost. Jaruzelská svého hluboko nevěřícího otce i přes výhrady vždycky respektovala, i když jej většinou nechápala.

„Když k nám vtrhnou sovětská vojska (koncem roku 1981 v době, kdy eskalovaly všeobecné požadavky odborářů ze Solidarity), zastřelím se,“ řekl tehdy otec svému blízkému spolupracovníku a pozdějšímu premiéru Mieczyslawovi Rakowskému, od něhož rovněž žádal tento krok, vzpomíná Jaruzelská.

„Kdoví, jaké plány měl tehdy se mnou,“ položila si v knize otázku Jaruzelská, o níž i největší odpůrci jejího otce tvrdí, že „je tím nejlepším, co se generálovi v životě podařilo“.

Ošklivá jako Nikita Chruščov

Z matčina vyprávění se Monika Jaruzelská dozvěděla, že když se narodila, byla ošklivá jako Nikita Chruščov (čelný představitel SSSR do roku 1964). „Byla jsem velmi podobná otci a jeho rodině a ti byli podle matky hrozně oškliví, ale ženili se s krásnými ženami,“ uvádí v knize.

Její matka Barbara Jaruzelská, původně tanečnice, pocházela z měšťanské rodiny a její rodiče vlastnili restaurace, nájemní domy, a ona měla potřebu žít v luxusu. Celý život Monice vyčítala, že kvůli ní přišla o štíhlou postavu. Její dcera pak z toho měla dlouhá léta pocit viny.

Generál prosil o drobné na holiče

Otec byl podle Moniky Jaruzelské přesným opakem extravagantní matky se značnými narcistickými sklony. Penězům nepřikládal žádný význam, spíše jimi opovrhoval. Celý plat do posledního haléře odevzdával matce a pak ji prosil o drobné na holiče.

„Jedinou jeho slabostí byly sladkosti, které si vzhledem se své postavě dopřával jen málokdy. Místo toho, aby si občas, tak jak to dělá většina mužů v Polsku, zašel s kamarády na skleničku, jakoby duchem nepřítomný sedával sám doma,“ dodala.

Wojciech mi vytrhne nohy ze zadku

Monika Jaruzelská se podle svých vzpomínek odjakživa setkávala s označením, že je dcerou diktátora. Neměla z toho radost, ale ani s tím nebojovala. „Byla to vlastně pravda,“ uvádí v knize.

Vzpomíná také, jak ji babička Helena dala ještě jako malé děvče pokřtít a rodičům řekla, že byly u kadeřníka. Když však malá Monika poté barvitě popisovala, že kadeřník měl dlouhou černou sukni a poléval ji vodou, babička se polekala. „Wojciech mi vytrhne nohy ze zadku, jestli se to dozví,“ říkala zoufale. Rodiče však vyprávění dcery nebrali vážně.

Bleskově vyprodaný bestseller

„Soudružka slečna se po dvou dnech prodeje stala největším bestsellerem na polském knižním trhu,“ napsal v neděli portál NaTemat.pl.

Kniha Jaruzelské se bleskově vyprodala a vydavatelství Czerwone a Czarne už začalo s přípravou jejího druhého vydání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám