Hlavní obsah

Pulitzerovu cenu za beletrii obdržela kniha o KLDR

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pulitzerovu cenu za beletrii dostal román Adama Johnsona The Orphan Master's Son, který se odehrává v Severní Koreji. Autor, který učí na univerzitě Stanford, v KLDR skutečně byl.

Foto: Random House

Kniha The Orphan Master's Son

Článek

"Chtěl jsem vylíčit, jaké to je být obyčejný člověk v Severní Koreji,“ řekl Johnson. „Je ale nelegální navazovat kontakt s cizinci, takže jediný způsob, jak se dostat k těmto lidem, je imaginace,“ dodal.

Porota popsala vítěznou knihu jako „dokonale napsaný román, který bere čtenáře na dobrodružnou cestu do hlubin totalitní Severní Koreje a do nejintimnějších míst lidského srdce“.

Johnson porazil dvě další nominovaná díla - knihu What We Talk About When We Talk About Anne Frank od Nathana Englandera a The Snow Child (Eowyn Ivey). Cenu za poezii si odnesla kniha Sharon Old Stag's Leap.

Apple a čínský premiér

Nejlepší biografickou knihou byl vyhlášen titul Toma Reisse o šlechtici Alexi Dumasovi The Black Count: Glory, Revolution, Betrayal, and the Real Count of Monte Cristo. V oblasti odborné literatury zvítězil Gilbert King s knihou Devil in the Grove, která pojednává o rasismu na Floridě v roce 1949.

Redakce The New York Times získala čtyři ceny, například za reportáže o Applu, o Wal-Martu a o skrytém bohatství čínského premiéra.

Reklama

Výběr článků

Načítám