Hlavní obsah

Můj pes Killer získal v Budapešti Zvláštní cenu poroty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po významných oceněních, která si česko-slovenský film režisérky Miry Fornayové odvezl z festivalů v Rotterdamu a Vilniusu, připsalo si toto drama ze současnosti další mezinárodní úspěch. Na 20. ročníku MFF Titanic v Budapešti (5. až 13. dubna) získalo Zvláštní cenu poroty.

Foto: Cinemart

Adam Mihál v roli Marka nejraději cvičí svého psa.

Článek

"Té předsedal režisér Jiří Menzel, jejími členy byli maďarský herec a režisér Szabolcs Hajdu a významný irský producent Morgan Bushe," řekla mluvčí tohoto projektu Helena Hejčová.

Porota podle ní ocenila, že jde o "dílo s důsledně promyšleným filmovým jazykem, sugestivní atmosférou, přesným a citlivým herectvím, s režií, která se nebojí riskovat a s odvážným, do detailů promyšleným scénářem".

Slovenská režisérka a scenáristka Mira Fornayová pracovala při tvorbě tohoto sociálního dramatu především s neherci. Natáčela ho ve Skalici a Hodoníně. V hlavních rolích bezvýchodně působícího příběhu plného rasismu, sociálních problémů a rozvrácené rodiny se představují neúspěšný uchazeč o studium herectví a ochotník Adam Mihál a masérka, pedikérka a manikérka Irena Bendová. V jedné z rolí se objevila i režisérčina matka, majitelka vinohradů Mária Fornayová.

Slovenská filmařka vystudovala režii na pražské FAMU, ve studiích pokračovala v Británii. V roce 2009 debutovala irsko-česko-slovenským filmem Lištičky, který měl premiéru v Benátkách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám