Hlavní obsah

Zpověď bankovního zloděje

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pod pseudonymem Crésus popsal anonymní francouzský autor příběh bankovního úředníka Damiena v době krachu na burze v roce 2008 a pádu americké banky Lehman Brothers. Využil ho k vytunelování banky, v níž se dopracoval na pozici muže číslo dva. Jde o cynický pohled člověka, který vyrostl ve „stínu harému peněz“. Postupoval po žebříčku kariéry, který umožňoval manželce Isabelle luxusní život a dceři Chlóe studium na elitní škole.

Foto: nakladatelství Prostor

Crésus: Zpověď prohnilého bankéře

Článek

Jde tu ale spíš o popis příčin začátku světové finanční krize vrcholící jeho rozhodnutím – s vědomím brzkého pádu banky dávané ratingovými agenturami stále za vzor – využít situace k vlastnímu prospěchu.

Proč by vlastně peníze z fiktivních obchodů, přitom ještě zatraceně reálné, neměly skončit na jeho účtu v bance jednoho z nejmenších států světa Andory, než „shoří“ v žáru série finančních krachů?

Snad i proto využil pro pseudonym jméno posledního krále Lydie, existující v Malé Asii, poraženého v šestém století před naším letopočtem Peršany, proslulého bohatstvím, spojovaného s formováním měnových systémů i ražením mincí, jehož podle Hérodota od smrti upálením po porážce krále Persie Cyruse zachránila jen výzva myslitele Solóna.

Je to smutné čtení o tricích bankovních praktiků. Vypráví o finančním zázemí naší existence, ale perspektivu nenabízí žádnou. Není ale od věci pohlédnout příčinám ekonomické „pravdy“ do očí.

Celkové hodnocení 75 %

Reklama

Výběr článků

Načítám