Hlavní obsah

Josefa Škvoreckého posadí v Náchodě na lavičku

Právo, Vladislav Prouza

Spisovatele Josefa Škvoreckého (1924-2012) posadí nejpozději do konce července 2014 v rodném Náchodě na lavičku. Město nyní vypsalo soutěž na sochařské dílo připomínající jednoho z nejvýznamnějších rodáků.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Josef Škvorecký na snímku z roku 2004

Článek

Název soutěže Lavička Josefa Škvoreckého dává autorům do ruky zcela jasné zadání. Radní chtějí na centrálním Masarykově náměstí vidět spisovatele usazeného s typickou ležérní pózou na obyčejné lavičce.

"Chceme získat návrh turisticky zajímavého připomenutí náchodského rodáka v typickém posedu na lavičce. Půjde o realistickou sochu Škvoreckého ve věku přibližně 60 let,“ přiblížil náchodský místostarosta Tomáš Šubert.

Rozpočet 850 tisíc 

Náklady na originální dílo zvýrazňující originalitu spisovatele, který založil s manželkou Zdenou Salivarovou v Torontu exilové nakladatelství Sixty-Eight Publishers, limituje radnice částkou 850 tisíc korun. Škvoreckého nechtějí radní zároveň posadit na lavičku nijak rozcapeně. Spisovatel proslulý věrným popisem figurek českého maloměsta, z nichž mnohé v románu Zbabělci a povídkové knize Hořkej Svět vystupují v nelichotivé nahotě, poskytne na lavičce komukoliv místo k rozpravě i odpočinku.

Hovor zde možná zabředne i některý z ještě žijících v květnu 1945 předčasně probuzených revolucionářů, kteří po překvapivé dávce německého kulometu opět zbaběle zalezli do děr.

„Lavička musí mít kromě sedící sochy místo pro další dvě osoby a materiál sochy musí co nejvíce odolávat poškození a vandalismu,“ upřesnil Šubert.

Čestného občana Náchoda Škvoreckého připomíná v rodném městě dnes toliko loni odhalená busta v místní knihovně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám