Hlavní obsah

Kupkův obraz se ve Francii prodal za více než milión korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvaš významného českého malíře Františka Kupky se prodal za 43500 eur (asi 1,1 miliónu korun). Dražbu moderního umění pořádala aukční síň Christie's v Paříži. Odhadní cena díla slavného autora se přitom pohybovala jen kolem 10 000 až 15 000 tisíc eur (asi 260 000 až 390 000 korun).

Foto: Christie's

František Kupka: Déroulement sur bleu et vert

Článek

Vydražené Kupkovo dílo bylo vytvořeno technikou kvaše. Jde o malbu na papíře vodovými barvami, které se ovšem na rozdíl od akvarelu nanášejí v neprůhledných vrstvách. Obraz má název Déroulement sur bleu et vert, což by se dalo přeložit jako rozvíjení či odvíjení na modré a zelené.

Vůbec nejcennějším dílem aukce byl obraz Pabla Picassa s názvem Sedící žena. Odborníci odhadovali jeho cenu na 1,2 miliónu eur. Obraz se nakonec prodal za téměř dvojnásobek - 2,2 miliónu eur (přes 57 miliónů korun). Dražila se rovněž díla Edgara Degase či Amedea Modiglianiho.

František Kupka (1871-1957) je v centru zájmu sběratelů dlouhodobě a některá jeho významnější díla se v posledních letech prodala mnohem dráže než v Paříži. Obraz Tvar modré z roku 1913 se téměř přesně před rokem vydražil v Praze za 55,75 miliónu korun bez aukční přirážky, což je dodnes rekordní suma za český obraz. V červnu 2011 se dílo Pohyb prodalo v londýnské aukci v přepočtu za 35,5 miliónu korun a patří mu druhé místo.

Na čelných místech žebříčku nejdražších děl od českého umělce jsou i další Kupkovy obrazy. Élévation (Výšky) IV a Zhroucení vertikál se každý vydražily za více než 22 miliónů korun a loni v červnu těsně přesáhl 20 miliónů i Úsměv O. Národní galerie pak dala koncem 90. let dokonce po 25 miliónech korun za obrazy Kosmické jaro I. a Barevné plány.

Reklama

Výběr článků

Načítám