Hlavní obsah

Italští Gabin přivezou elektrojazzovou nostalgii po klasických filmech z riviéry

Novinky, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Prahy zavítá ve čtvrtek 18. dubna italská skupina Gabin, která v Paláci Akropolis již potřetí představí svou tvorbu založenou na nostalgickém připomínání atmosféry zlaté éry francouzských filmů, k nimž odkazuje již svým názvem. Do formátu popových písní prostřednictvím moderních technologií vnáší prvky jazzu, swingu, bossanovy, soulu či funku.

Foto: http://www.gabinonline.com

Italské duo Gabin

Článek

Jádro projektu Gabin, pojmenovaném podle slavném francouzském herci Jeanu Gabinovi, tvoří dva Italové, jazzový baskytarista Massimo Bottini a DJ Fillipo Clary. Svou spolupráci odstartovali před 11 lety albem Gabin s úspěšným singlem Doo Uap Doo Uap Doo Uap.

Na následujících albech Mr. Freedom (2004) a Third and Double (2010) potvrdili, že jsou mistry ve vytváření podmanivé atmosféry pařížských ulic 50. a 60. let nebo prosluněných pláží, ať už středomořských nebo latinskoamerických. Přitom však zůstávají svébytně vkusní a nevydávají se na nesprávnou stranu tenké hranice kýče.

Na albech Gabin najdeme svižné pop-swingové kousky, soulové balady i harmonicky složité jazzové písně s bohatou orchestrací vytvořenou buď za pomoci hostujících muzikantů, nebo metodou rafinovaného skládání zvukových samplů do přirozeně znějících koláží.

Neopomenutelnou součástí tvorby Gabin je jejich neomylný cit při oslovování hostujících vokalistů. Najdeme mezi nimi i takové slavné hvězdy, jakými jsou jazzová zpěvačka Dee Dee Bridgewater, její dcera China Moses, nebo rocková ikona Chris Cornell z kapel Soundgarden a Audioslave.

V Paláci Akropolis se Gabin představí jako pětičlenná kapela, vokálních partů se zhostí soulová zpěvačka Lucy Campeti. Na tomto místě předvedli svou show plnou pozitivní energie již v letech 2008 a 2011 a nadupaný sál jim pokaždé nadšeně aplaudoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám