Hlavní obsah

Začínají Dny evropského filmu

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švédský koprodukční snímek Call Girl Mikaela Marcimaina zahájí ve čtvrtek večer za účasti představitele jedné z hlavních rolí Simona J. Bergera v pražském kině Světozor jubilejní 20. ročník Dnů evropského filmu.

Foto: FilmEurope

Z filmu Call Girl

Článek

Film, který má řadu prestižních ocenění, zachycuje události kolem tzv. Geijerovy aféry, jež otřásla Švédskem v 70. letech za vlády Olofa Palmeho a dotkla se předních činitelů země. Tehdejší ministr vnitra Lennart Geijer společně s dalšími čelil obvinění z vyhledávání sexu s nezletilými prostitutkami.

Následující program bude rozdělen do sekcí. Sekce Národní liga představí kandidáty evropských zemí na Oscarové nominace za nejlepší cizojazyčný film a uvede například černou estonskou komedii Mushrooming o houbaření a zametání politických afér pod koberec.

V sekci Lux Prize, která nabídne snímky navržené na cenu Evropského parlamentu LUX, uvidí diváci například příběh mladé lékařky z východního Německa Barbara. Sekce K věci nabídne témata související s aktuálním Evropským rokem občanů. Filmy budou uvádět odborníci na daná témata.

Mezi tradiční sekce patří Film, přinášející hrané i dokumentární filmy s hudební tematikou, sekce Media představí snímky, jež v minulosti úspěšně čerpaly finanční podporu z programu Media, a sekce Best Of průřez národními kinomatografiemi posledních dvou let.

Pražskou část zakončí 18. dubna 2013 v kině Lucerna islandskonorský snímek Hluboko režiséra Baltasara Kormákura.

Poté se přehlídka přesune do Brna a následně do Jablonce nad Nisou, Uherského Hradiště, Boskovic, Ostravy a Hradce Králové.

Reklama

Výběr článků

Načítám