Hlavní obsah

Letní Respect chystá bohatou nabídku skupin z Afriky, Turecka či Íránu

Novinky, Stanislav Dvořák

Datum patnáctého a šestnáctého června by si měli dobře zapamatovat příznivci world music, protože opět přijde největší pražská akce tohoto typu - festival Respect na Štvanici.

Foto: Respect

Hasna El Becharia

Článek

Letos přijede třeba King Ayisoba (Ghana), který hraje styl hiplife, jakousi směs staršího afro-beatu, funky a reggae. King Ayisoba, který měl 13 sourozenců, prý dostal od dědečka-šamana tradiční dvoustrunnou kytaru kologo, na kterou lze hrát melodie i ostré rytmy, a tak byla předurčena jeho hudební dráha.

Vybral si ho jeden z velikánů ghanské hudby Terry Bonchaka, s nímž Ayisoba společně vystupoval a komponoval. Bonchaka ale na vrcholu své kariéry tragicky zahynul při dopravní nehodě. Když se pak Ayisoba dal na sólovou dráhu, propojením kytary kologo s elektronickými rytmy změnil ghanský hiplife, roku 2007 zvítězil v místních hudebních cenách souběžně v kategoriích pro současnou i tradiční hudbu.

Dorazí také Salao & Jaco Aabel Flamenco eléctrico, kteří zapojili do flamenka elektrickou kytaru, Hasna El Becharia z Alžírska, jediná žena, která mistrovsky zvládla hudbu doprovázející čarodějné noční rituály bratrstva Gnawa, vyhrazenou mužům, a Mohamad Reza Mortazavi, tradiční hráč na íránské perkuse.

Afro-beat, Maďaři a další

MLM (USA, UK, Turecko) spojují africkou mbiru, violoncello a kytaru a další formy nevyčerpatelné studnice afro hudby prezentují Afričané Mory Kante a Terakaft.

Arabský underground přiveze Yasmine Hamdan (Libanon, Francie). Söndörgő hrají muziku s maďarskými a jihoslovanskými kořeny. Kolumbijského písničkáře Ivána Gutiérreze znají čeští posluchači především ze spolupráce se Zuzanou Navarovou.

Na festivalu nechybí program pro děti a cyklisti dostanou (jen na místě) slevu na lístek. V předprodeji ušetříte - jednodenní vstupenka stojí nyní 450 Kč a dvoudenní 550 Kč. Rodinné vstupné činí 600 Kč. Děti do 15 let a držitelé průkazu ZTP a ZTP/P mají vstup zdarma. Více najdete na rachot.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám