Hlavní obsah

Návrat krále Šumavy natočí režisér Radim Špaček

Román Návrat krále Šumavy dostane filmovou podobu, jeho režie se ujme Radim Špaček. Autor románu David Jan Žák se rozhodl pro televizní minisérii v produkci společnosti Bionaut Films. Žákův životopisný román o nepolapitelném převaděči Josefu Hasilovi se stal bestsellerem, prodalo se ho přes 15 000 výtisků, tvrdí Joachim Dvořák z nakladatelství Labyrint, které román vydalo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Radim Špaček

Článek

Teď se začne pracovat na scénáři, natáčení by mělo začít v horizontu dvou let, řekl Vratislav Šlajer ze společnosti Bionaut Films. Dvořák připomněl, že mezi zájemci o filmovou adaptaci knihy byli další významní čeští filmaři, například čerstvý držitel Českých lvů David Ondříček s Jiřím Bartoškou v roli producenta, nebo režisér Marek Najbrt spolu s Pavlem Strnadem a Petrem Oukropcem z produkční společnosti Negativ.

"Bylo náročné rozhodnout, zda film, nebo minisérii," říká Žák. "Pro televizní minisérii hovořila širší epičnost. Myslím, že je důležité divákům nabídnout nejen akční podívanou, ale i obraz doby 50. let, kdy docházelo k útlaku celých rodin," vysvětlil.

Spisovatel a novinář Žák věnoval studiu archivních pramenů i rozhovorům s pamětníky pět let. Cenné informace získal přímo od Josefa Hasila, který od poloviny 50. let žije v USA. Pokusil se ukázat skutečnou podobu Krále Šumavy, jehož většina čtenářů zná pouze ze stejnojmenného filmu Karla Kachyni z roku 1959.

Soupeř komunistů

Josef Hasil, kterého jako Krále Šumavy označovala ve svých materiálech Státní bezpečnost, se narodil v roce 1924 na Šumavě. Za druhé světové války byl nuceně nasazen v Pasově, v březnu 1945 utekl do Čech a do konce války se skrýval v jeskyni a dělal spojku u partyzánů. Po válce nejprve pomáhal střežit hranici v policejní uniformě tehdejšího Sboru národní bezpečnosti, po únoru 1948 se stal obávaným soupeřem komunistické diktatury.

Koncem roku 1948 byl zatčen a za zločin úkladů proti republice ho odsoudil soudce a prokurátor Karel Vaš k devíti letům vězení. Po půl roce se Hasilovi podařilo utéct a za dramatických okolností se dostal na Západ. Pracoval pro americké zpravodajské služby a pokračoval v převádění přes hranice. V roce 1954 odjel do USA. Přestal působit jako agent a pracoval v různých profesích. V roce 2001 mu prezident Václav Havel udělil Medaili Za hrdinství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám