Hlavní obsah

Burian na dvojalbu zpívá u klavíru

Novinky, Stanislav Dvořák

Dvojalbum staronových písní Jana Buriana se jmenuje Zpěvy u klavíru. Obsahuje třicet kousků známého písničkáře a ironického glosátora současnosti.

Foto: Indies

Jan Burian: Zpěvy u klavíru

Článek

Album je poněkud zvláštní svou koncepcí. První CD totiž obsahuje klavírní verze již vydaných písní z roku 2012 a jen jednu píseň dosud nevydanou. Druhé CD pak obsahuje šestnáct tracků, z nichž většina už také někdy vyšla.

Smyslem projektu bylo vydat písně v jednoduchém aranžmá jen s klavírním doprovodem, zkrátka jako na koncertě. Nahrávky pocházejí z různých vystoupení v pražském klubu Kaštan, v Malostranské Besedě, v kulturním domě v Kyjích, v brněnském klubu Leitnerova a olomouckém Divadle hudby.

Klavírní doprovod je jednoduchý, funkční a slouží zpěvu. Texty znějí převážně zádumčivě, málokdy vesele, ale vždy se nesou v suše ironickém duchu. Glosují převážně mezilidské vztahy a Burian nachází řadu nezvyklých spojení a metafor, které vyvolají přinejmenším pousmání a zájem o to, co přijde dál. Kromě těchto minipříběhů o ženách a mužích se zamýšlí i nad naší civilizací posedlou komercí. Tak rád by si pomeditoval s andělem na hřbitově, ale billboard z velkoobchodu mu nedá pokoj...

Celkové hodnocení: 70 %

Reklama

Výběr článků

Načítám