Hlavní obsah

Do Hranic zamíří hudebníci na tradiční Evropské jazzové dny

Saxofonista Felix Slováček, herečka Chantal Poullain i slovenský jazzman Peter Lipa budou hosty letošního ročníku Evropských jazzových dnů v Hranicích na Přerovsku. Do města kvůli jazzu zamíří také hudebníci z Ruska, Austrálie, Polska či Nizozemska.

Článek

Jedenáctý ročník této akce již tradičně doprovodí výstava fotografií z předchozích ročníků, uvedla vedoucí Městských kulturních zařízení v Hranicích Helena Votavová.

Desetidenní festival začne 15. dubna. Odehraje se především v centru města v Zámeckém klubu a v divadle Stará střelnice. Prostor jazzovým hudebníkům poskytne také hranická synagoga. "Letošní ročník přináší některé novinky, například tradiční výstava fotografií se uskuteční v novém prostředí, a to v Galerii vína na Masarykově náměstí. Součástí festivalu je i tradiční Jazzový restaurant v Zámeckém hotelu," uvedla Votavová.

Židovský jazz

Festival zahájí vernisáž fotografií ze stěžejních momentů předchozích ročníků. V pátek je v plánu vystoupení Chantal Poullain a tria Štěpána Markoviče. "Originální věcí bude pro návštěvníky určitě vystoupení skupiny Jewish2Jazz, které se odehraje v hranické židovské synagoze," doplnila Votavová.

Organizátoři na letošní ročník pozvali také saxofonistu Felixe Slováčka, který vystoupí v Koncertním sále společně s pianistou Borisem Krajným. Mezi zahraničními hosty budou australský zpěvák a kytarista Gwyn Ashton a již tradičně hudebníci z partnerských měst z Polska a Nizozemska. Právě těm bude patřit jeden ze závěrečných koncertů 26. dubna. Definitivní tečku za festivalem udělá 24. května v zámeckém klubu slovenský jazzman Peter Lipa ve vystoupení s názvem Ozvěny Evropských jazzových dnů.

S myšlenkou festivalu přišlo město v roce 2003. Zástupci městského informačního střediska tehdy využili kontaktů na jazzové muzikanty od předních hranických hudebníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám