Hlavní obsah

Horáček: Svěrák není zpěvák, ale zase je to Svěrák

Novinky, Stanislav Dvořák

Známý básník a textař Michal Horáček ve čtvrtek prozradil své plány s projektem Český kalendář. Zhudebněné básně vyjdou na podzim v podání takových osobností, jako je Lenka Dusilová, Bára Basiková, Jana Kirschner nebo Zdeněk Svěrák.

Foto: Milan Malíček, Právo

Michal Horáček

Článek

"Svěrák sice není zpěvák, ale zase je to Svěrák," řekl s úsměvem Horáček, podle kterého bude duchovní otec Járy Cimrmana na desce zpívat duet se Szidi Tobias.

"Český kalendář je dost zvláštní věc, už se tomu věnujeme drahně let, tak 4,5 roku vznikaly Villonské balady, napřed jako poezie, která už vyšla knižně. Setkala se s pěkným zájmem u čtenářů. Náplní letošního roku nejsou básně, ale jejich zhudebnění," uvedl.

"Je to taková obrozenecká akce, básně jsem dával na internet a všechny jsem vyzval, aby se je pokusili zhudebnit. Těch kompozic se sešlo více než 1000," popsal Horáček.

Hapka i neznámý Francouz

Některé písně napsali klasici jako Hapka nebo Merta, ale většinu složili úplně neznámí lidé. "Přidal se i jeden Francouz, který skoro neumí česky," dodal Horáček.

Jádro projektu tvoří Lenka Nová, Ondřej Ruml či František Segrado, ale celkově se na nahrávání CD podílí mnohem větší počet špičkových osobností. Bylo by však velmi těžké dostat je všechny na jeden živý koncert. Autor projektu připustil, že se to asi nepodaří, ale zůstává to jeho přáním.

Album si Michal Horáček chce vydat na vlastním labelu a počítá i s limitovanou edicí vinylů.

Reklama

Výběr článků

Načítám