Hlavní obsah

Nerad dělám kompromisy, říká multiinstrumentalista Belraux

Právo, Aleš Honus

Belgicko-německý multiinstrumentalista Philippe Belraux, který již několik let žije a tvoří v Havířově, vyráží od pátku na koncertní turné po moravských a slezských hudebních klubech. Belraux chce naživo v premiéře představit trojici cédéček, která nahrál a vydal během posledních necelých dvou let. Na léto pak připravuje turné po českých festivalech, ale také koncerty v Německu, Francii či Belgii.

Foto: Archív P. Belrauxe

Skladatel Belraux, který žije v Havířově, vydal během necelých dvou let tři pozoruhodná alba.

Článek

Skladatel, hudebník a zpěvák, který disponuje hlasovým rozsahem čtyř oktáv, ve své tvorbě osciluje mezi post-rockem, alternativní i elektronickou hudbou. Zpočátku tvořil především pro reklamu a krátké filmy. Poté, co se během studií v Německu seznámil se svojí současnou ženou (Češkou), se usídlil nejprve v Praze a nakonec v Havířově, kde obklopen hudebními nástroji a počítači uskutečňuje své hudební vize. A s obdivuhodnou rychlostí vydává jedno album za druhým.

Nepotřebuje k tomu žádné spoluhráče, sám si nahrává kytary, klavír, bicí nástroje i elektronické zvuky. V jeho hudbě lze slyšet silný vliv takových kapel jako Radiohead, Elbow či třeba Nine Inch Nails.

„Považuji se za perfekcionistu. Když mám hudební nápad, chci ho uskutečnit přesně podle svých představ. S hraním v kapele jsem se v minulosti jako hudebník nedokázal identifikovat. V kapele je vždy několik individualit, a proto jsi nucen vždy dělat nějaké kompromisy. Já chci mít nad svou hudbou absolutní kontrolu, což díky moderní počítačové technice není problém,“ říká Belraux.

Žánrová šíře zaujme

V létě 2011 se potkal s producentem Thomasem de Balderem, majitelem ostravského nahrávacího studia TdB Records, kde nahrál i své debutové album Nostalghia. Asi o rok později přišlo na svět druhé album St. Julian´s a nyní i třetí Rubicon, kterým se trilogie uzavírá. Vše doprovází i kolekce devíti videoklipů, které dokazují Belrauxovu pozoruhodnou invenci.

Na jednotlivých albech příjemně překvapí žánrová šíře, kterou Belraux zahrnuje, aniž by celek působil roztříštěným dojmem – od elektro-akustického postrocku s chytlavými melodiemi, kterými je protkané první album, se druhým cédéčkem odklonil spíše k elektronické hudbě a vývoj pak dovršil na třetím a nejvíce „tanečně“ pojatém Rubiconu.

Ti, kteří by si chtěli tvorbu Philippa Belrauxe vychutnat naživo, mají první možnost učinit tak na minifestivalu Indie Session, který se uskuteční v pátek 5. dubna v ostravském klubu Barrák, v sobotu pak Belraux zahraje v novojičínském klubu Galérka. V dalších dnech následují Valašské Meziříčí, Havířov, Rožnov pod Radhoštěm, Holešov a dubnová část turné skončí příští sobotu v opavském Music Clubu 13.

Philippa Belrauxe na všech koncertech doprovodí zvukový mág Thomas de Balder, který stojí za produkcí jeho alb. „Odehrajeme to ve dvou. Myslím, že koncertní podoba mých písní bude fungovat i tak dobře díky moderním počítačovým technologiím a spolupráci s Thomasem. Věřím, že se nám na chystaných koncertech podaří vytvořit i dobrou atmosféru, aby se lidé i bavili,“ dodal Belraux.

Reklama

Výběr článků

Načítám