Hlavní obsah

Finále má premiéru Stalina i producenta Star Wars v porotě

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiéra epizody Všechnu moc lidu Stalinovi režiséra Roberta Sedláčka a scenáristy Pavla Kosatíka z cyklu ČT České století, všechny nové české celovečerní filmy a bohatý výběr dokumentů, to jsou některé bonbónky z programu filmového festivalu Finále Plzeň, který proběhne od 21. do 27. dubna. V mezinárodní porotě zasedne i Richard McCallum, producent série Star Wars: Epizody I–III.

Foto: Česká televize

Film Všechnu moc lidu Stalinovi - Jiří Vyorálek (uprostřed) jako Klement Gottwald

Článek

Celkově bude uvedeno během sedmi dnů cca 170 snímků – hraných, dokumentárních, známých i neznámých z archivů.

„V porotách našeho festivalu opět zasednou zahraniční osobnosti, které mohou nabídnout na soutěžní filmy jiný pohled než tradiční domácí filmové ceny,“ podotknul ředitel Finále Plzeň Ivan Jáchim.

Předsedou mezinárodní poroty soutěže nových českých celovečerních hraných a animovaných filmů o Zlatého ledňáčka se stane americký producent Richard McCallum, který stojí například za třemi pokračováními ze série Star Wars. Vedle něj v této porotě zasednou bulharská režisérka a producentka Zornitsa Sophia, výkonná viceprezidentka Slovenské filmové a televizní akademie, konzultantka a producentka Zuzana Mistríková, německý režisér a scénárista Christian Schwochow, a český režisér, kameraman a scenárista Radim Špaček.

"Nové české dokumentární filmy posoudí porota v čele s německým režisérem, scénáristou a producentem Hansem-Erichem Vietem, dále jejími členy budou česká producentka, scenáristka a režisérka Eliška Kaplicky Fuchsová, a vedoucí sekce DOK Industry festivalu DOK Leipzig Christine Hillem," dodal Jiří Sedlák z agentury Arts Maketing.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Téma mého života je vesmír, symbol jak nejistoty, tak usilování, snahy někam jít a zkusit něco neověřeného.

„Budeme také pokračovat v sekci ZOOM, která se zaměřuje na zahraničí,“ upřesnil Ivan Jáchim. Po loňském Polsku se dostane do centra pozornosti Německo. „Klíčem k výběru snímků byla letos aktuální společenská témata a jejich filmová reflexe.“

Časosběrné dokumenty, historie, vina a trest a otázky svědomí jsou jen některá z témat snímků našich západních sousedů. Diváci mohou s tvůrci i podebatovat - např. v diskuzi Jak se točí… časosběry? s osobnostmi časosběrného dokumentu Volkerem Koeppem a Helenou Třeštíkovou, nebo Jak se točí… dějiny? o možnostech filmové dramatizace historie za účasti režisérů hraných filmů Christiana Schwochowa a Roberta Sedláčka, a Jak se točí… politika? za účasti producenta Andrease Leusinka, slovenské režisérky Zuzany Piussi a autorské dvojice Klusák a Remunda.

Robert Sedláček představí v premiéře spolu se scenáristou Pavlem Kosatíkem očekávaný projekt České televize České století, z něhož bude uveden díl Všechnu moc lidu Stalinovi. Zájemci poté uvidí i pracovní verzi dalšího dílu pod názvem Zabíjení soudruha.

Reklama

Výběr článků

Načítám