Hlavní obsah

Design není jen hezké slovo, je za ním spousta práce

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z čeho se dnes „tisknou“ židle, jak dlouho trvá vývoj lokomotivy a jak využít v designu gravitace a magnetismu? Dvojjazyčná kniha Design: Od myšlenky k realizaci, jejíž koncepci vymyslel renomovaný český designér Jiří Pelcl, čtenáře provede procesem od zadání, první ideje a skici přes model a prototyp až po finální katalogovou fotografii produktu.

Foto: Repro kniha (2)

Gravitace i magnetismus pomohly vytvořit tuto působivou stoličku.

Článek

„Kniha je o metodologii, jak se design dělá. Většina lidí si myslí, že vyrobit hrníček je jednoduchá záležitost. Jeho vývoj ale trvá třeba měsíc dva, u židle je to klidně rok a půl a lokomotiva vzniká roky. I tohle chce kniha ukázat,“ říká Pelcl.

Časem si třeba sama navrhnete šálek na kafe a prostě si ho doma vytisknete
Jiří Pelcl

Publikace je dělená na osm kapitol a každou z nich měl na starost praktikující designér. „Nechtěli jsme, aby ty věci popisovali teoretici. Každá kapitola se skládá ze čtyř až šesti projektů a ty už popisují přímo jejich autoři,“ dodává Pelcl s tím, že většina ze čtyřiceti vybraných designérů pochází ze střední a východní Evropy, protože vznik knihy podpořil Vyšehradský fond.

Foto: Repro kniha

Gravitace i magnetismus pomohly vytvořit tuto působivou stoličku.

Výběr designérů je mixem slavných starších autorů, kteří mají cenné zkušenosti (Alberto Meda, Ross Lovegrove nebo Bořek Šípek), tvůrců mladší generace (Maxim Velčovský, Jan Čtvrtník, Patrik Illo) i absolventů. Zařazeny jsou malé, stejně jako větší projekty, výrobky, prototypy nebo různé experimenty. Vedle kapitol o porcelánu, nábytku nebo svítidlech se čtenář dozví více o digitálních technologiích nebo o nejmodernějších materiálech.

Prostor dostaly rovněž 3D tiskárny, fenomén posledních let: „Dnes se běžně využívají k výrobě modelů i plnohodnotných produktů. Časem si třeba sama navrhnete šálek na kafe a prostě si ho doma vytisknete.“

Kniha zaplňuje díru na trhu a je určena hlavně studentům. Zaujme však i prosté fanoušky designu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám