Hlavní obsah

Lidé se v Praze loučili s Vladimírem Čechem

Novinky, ČTK, Stanislav Dvořák
Aktualizováno

V pražském Divadle ABC ve středu proběhlo poslední rozloučení s hercem a moderátorem Vladimírem Čechem, který zemřel po těžké nemoci 22. března ve věku 61 let.

Rozloučení s Vladimírem ČechemVideo: Novinky

 
Článek

"Herec výrazného vzhledu a silného podmanivého hlasu proslul především jako televizní moderátor, nicméně k divadlu se vždy hlásil a nikdy ho zcela neopustil. Na jevištích různých divadelních scén v celé republice se objevoval po celých čtyřicet let. V poslední době bojoval s těžkou chorobou, ale i když mu síly ubývaly, snažil se dostát všem svým profesním závazkům," uvedlo divadlo v oficiálním smutečním oznámení.

Jeviště zaplnily věnce, svíčky a květiny a dění na pódiu přihlíželo zcela obsazené hlediště, na některé se již místa k sezení nedostala.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Smuteční výzdoba v Divadle ABC

Nad jevištěm visela velká obrazovka, na níž se střídaly fotografie z Čechova života i z jeho četných divadelních rolí. Střídavě zněly písničky třeba v podání Vladimíra Mišíka nebo Vlasty Redla, slyšet byly také úryvky z divadelních her, v nichž Čech účinkoval, nebo z jeho rozhlasových rozhovorů.

Na společné zážitky mimo divadelní scénu vzpomínal třeba herec Městských divadel pražských, kde Čech hrál od roku 2006, Hanuš Bor. Letos měly Borova a Čechova rodina společně oslavit 20. výročí svatby, manželství tehdy oba muži uzavírali společně. Divadelní kolega slíbil, že oslava bude. Herec Tomáš Jirman připomněl velkou Čechovu zálibu v pěším cestování a slíbil mu, že dokončí "obcházení republiky", tedy putování kolem dokola celé země, které spolu zahájili.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pražské Divadlo ABC

Herec a moderátor se stal populárním jako průvodce televizní soutěží Chcete být milionářem?, kterou v letech  2000-2005 vysílala TV Nova. Čech ji moderoval do roku 2003. V letech 2001 až 2003 získal třikrát za sebou cenu v anketě Týtý jako nejoblíbenější moderátor.

Byl také známým divadelním a televizním hercem. Příznivci seriálů si možná vzpomenou na jeho role v sériích Vyprávěj, Ordinace v růžové zahradě, Rodinná pouta nebo Na lavici obžalovaných justice. Uváděl seriál Na vrcholky hor a namluvil  kreslenou postavu kocoura Garfielda. Objevil se i ve filmech Nebe, peklo, ráj, Oběti a vrazi a Vzkříšení.

Reklama

Výběr článků

Načítám