Hlavní obsah

Dario Fo o dnešních komediantech

Právo, Radmila Hrdinová

Vynikající italský dramatik, režisér, herec, skladatel, výtvarník a nositel Nobelovy ceny za literaturu Dario Fo je autorem letošního poselství k Mezinárodnímu dni divadla.

Foto: ČTK

Dario Fo, italský dramatik, režisér, herec, skladatel, výtvarník a nositel Nobelovy Ceny za literaturu

Článek

Divadelníci na celém světě si tento den každoročně připomínají 27. března, kdy je text poselství čten z mnoha scén před představením. Dario Fo zaměřil svůj text velmi aktuálně.

„V dávné minulosti dali mocní tohoto světa najevo svou nesnášenlivost tím, že vypudili z naší země herce commedie dell’arte. Dnes v důsledku krize nacházejí herci a divadelní soubory jenom svízelně jeviště, divadla a diváky. Herci tak už nemají své publikum kde oslovit,“ píše Dario Fo s tím, že jediné řešení dnešní krize vidí v naději, že „vznikne nová diaspora komediantů, divadelníků, kteří z tohoto omezení nepochybně vytěží dosud nepředstavitelné výhody a inspiraci pro nová divadelní představení, pro nové divadlo“.

Zvyk slavit Mezinárodní den divadla vznikl v roce 1961. K tomuto datu se organizují různé národní i mezinárodní akce, festivaly, besedy a setkání. U nás mj. souvisí s udělováním Cen Thálie, jež byly na jevišti pražského Národního divadla předány v sobotu.

Mezi autory každoročního poselství jsou Jean Cocteau, Arthur Miler, Laurence Olivier, Peter Brook, Pablo Neruda, Luchino Visconti, Richard Burton, Eugene Ionesco, Tankred Dorst, Judi Dench či John Malkovich. V roce 1994 je napsal Václav Havel.

Reklama

Výběr článků

Načítám