Hlavní obsah

Karlštejn připomene muzikál, Křivoklát zase obrázky od Neprakty

Středočeské památky zavedou v letošní sezóně návštěvníky do světa filmu, přiblíží jim dávnou historii, ale budou se je snažit i pobavit a rozesmát. Vyplývá to z vyjádření kastelánů hradů a zámků v regionu.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Hrad Karlštejn

Článek

Hrad Karlštejn se 1. května vrátí o 40 let zpátky, kdy se v jeho prostorách natáčel legendární muzikál Noc na Karlštejně v hlavních rolích s Vlastimilem Brodským a Janou Brejchovou. Kulaté výročí připomene výstava kostýmů použitých ve filmu. "V současnosti máme připraveno asi 30 originálů kostýmů a kostýmních doplňků včetně originálu paruky paní Brejchové, která se načesávala v různých scénách," řekl zástupce kastelána Lukáš Kunst.

Slavný snímek bude i tématem večerních prohlídek. "Budeme s návštěvníky obcházet místa, kde se film skutečně točil, nebo místa, která se pak stala předlohou pro studiové zpracování," dodal Kunst.

Netradičně uvítá návštěvníky i hrad Křivoklát, který už v těchto dnech zpřístupnil výstavu karikatur a předmětů z pozůstalosti oblíbeného kreslíře Jiřího Wintera zvaného Neprakta. Kromě toho hrad chystá na 13. dubna výstavu 300 let tajemství lánské obory. "Lánská obora skýtá obrovské tajemství, ať už je to zvěř, ať už je to její historie, ať už je to spojitost s Křivoklátem," uvedl kastelán Luděk Frencl. Návštěvníci se dozvědí i plno zajímavostí ze života prezidentů. "Bude vzpomínat spousta pamětníků i na Klementa Gottwalda," dodal Frencl.

Sázavský klášter chystá při příležitosti 1150. výročí příchodu byzantských věrozvěstů Cyrila a Metoděje výstavu ikon, která začne 1. června. "Rozhodli jsme se prostory kláštera vyšperkovat tímto typicky východním křesťanským uměním," uvedla kastelánka Slávka Matoušová. Návštěvníci podle ní uvidí i nově zrestaurovanou fresku - čtvrtý obrazový příběh z dějin kláštera.

Zámek Konopiště na Benešovsku se podle kastelánky Marie Krejčové letos bude držet hlavně osvědčených akcí, které pořádá již několik let, ať už se to týká přednášek nebo večerních prohlídek. Nově chystá zejména 1. června akci pro děti nazvanou Pohádkové srdce Evropy, při které mohou návštěvníci zhlédnout výstavu spisovatelky a výtvarnice Vítězslavy Klimtové Strašidýlka. Podobně jako v minulých letech nebude chybět ani letní ochutnávka ovocných knedlíků, oblíbeného jídla majitele panství arcivévody Františka Ferdinanda d'Este. V prosinci si zámek připomene 150. výročí arcivévodova narození.

Zámek Mnichovo Hradiště 1. května otevře expozici k 180. výročí setkání panovníků Rakouska, Ruska a Pruska na zámku a zpřístupní rozsáhlé sbírky vojenských i loveckých zbraní, kostýmů, rekvizit, dokumentů a darů ilustrujících tuto událost. Březnický zámek chystá na 3. května výstavu přibližující téměř sedmdesátileté panování císaře Františka Josefa I.

Reklama

Výběr článků

Načítám