Hlavní obsah

Zemřel kameraman Conrad Hall

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SANTA MONICA

V sobotu zemřel v nemocnici v Santa Monice ve věku 76 let Conrad Hall, kameraman filmů Butch Cassidy a Sundance Kid, Maratonec, Americká krása a Road to Perdition. Svět filmu přišel o dvojnásobného držitele Oscara. Hallova manželka Susan podle AP uvedla, že její manžel trpěl rakovinou močového měchýře.

Článek

Svou téměř padesátiletou kariéru kameramana odstartoval Hall netradičním způsobem. Po studiích filmu na univerzitě založil společně s několika spolužáky filmovou společnost Canyon films. "Všichni však chtěli být režisérem. Tak jsme na papírky napsali další filmové profese, dali je do klobouku a tahali. Já jsem si vytáhl kameramana," vzpomínal Hall v jednom rozhovoru.

Za svou kariéru byl devětkrát nominován na Oscara. Dvakrát slyšel po elektrizující větě ... and the Oscar goes to... své jméno. Poprvé v roce 1970 za film s Robertem Redfordem a Paulem Newmanem Butch Cassidy a Sundance Kid (1969), jehož režisér George Roy Hill zemřel loni 28. prosince, podruhé pak před třemi lety za snímek Americká krása (American Beauty - 1999), který se navíc stal i vítězným filmem.

Poslední Hallovy pohyblivé obrázky můžeme vidět ve filmu Road to Perdition s Tomem Hanksem v hlavní roli.

Reklama

Související články

Zemřel režisér Podrazu

Americký filmový režisér George Roy Hill, který se proslavil filmy Butch Cassidy a Sundance Kid a Podraz s Paulem Newmanem a Robertem Redfordem v hlavních...

Výběr článků

Načítám