Hlavní obsah

Sound City je pocta slavnému studiu

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dave Grohl, bývalý člen Nirvany a otec kapely Foo Fighters, natočil svůj první film. Protože je fanatickým fanouškem rocku, zasvětil jej nahrávacímu Sound City Studios ve čtvrti Van Nuys v Los Angeles.

Foto: Foto Sony Music

Dave Grohl

Článek

Podařilo se mu v něm vytvořit tak přesvědčivý hold, že každý hudební fanoušek v mžiku objeví ve studiu zalíbení, a jistě si i proto koupí výtečný soundtrack, který k filmu vyšel. Sound City Studios existuje od roku 1969. Více než čtyřicet let je domovem slavných i méně úspěšných muzikantů, kterým se v jeho zdech podařilo nahrát výtečná alba. Dave Grohl v něm například natáčel s Nirvanou kolekci Nevermind, která kapelu proslavila.

Rage Against The Machine tam realizovali svůj stejnojmenný debut, Metallica poslední album Death Magnetic, desky v něm pořídili i Fleetwood Mac, Neil Young, Rick Springfield, Foreigner, Red Hot Chili Peppers nebo Johnny Cash.

Analogová klasika

Studio je analogové, nepřijalo dosud nové digitální technologie. Plodná období prožívalo v sedmdesátých a devadesátých letech minulého století, hůře mu bylo v osmdesátých letech, v době nástupu syntezátorů a digitálních novinek.

Film trvá více než sto minut a je plný lásky Grohla k uvedenému místu. Je zřejmé, že je z něj nadšený a chce, aby byli nadšeni všichni. Podstrkuje tedy své priority, dokumentuje kvalitu nahrávek a představuje jména hvězd, které ve studiu byly.

Soundtrack k dokumentu se jmenuje Real To Reel a nahrála jej skupina Sound City. Vede ji Grohl a jejími členy jsou významní rockoví hosté. Skladby natočili Paul McCartney z bývalých Beatles, Josh Homme z Queens Of The Stone Age, zpěvačka Stevie Nicksová, jež působila ve Fleetwood Mac, Trent Reznor z Nine Inch Nails nebo Corey Taylor ze Slipknot.

Vzniklo plnohodnotné album, které je poctou historii rock’n’rollu. Jako by se v něm spojila šedesátá léta s devadesátými. Skladby mají archaický zvuk, přístup k aranžím a pojetí jsou ale moderní, naléhavost vysloveně živelná.

Na nahrávce je i písnička Cut Me Some Slack, ve které se vedle McCartneyho postavili všichni dosud žijící členové legendární Nirvany. Poprvé zazněla na charitativní akci pro postižené hurikánem Sandy, která se konala 12. prosince loňského roku v New Yorku a vedla ke spekulacím o tom, zda mrtvého frontmana Nirvany Cobaina nenahradí právě McCartney.

„Myslím si, že od nás lidi čekali, že zahrajeme písničku od Beatles nebo Nirvany. Nikdo z nás ale nechtěl hrát nic od Beatles ani od Nirvany, chtěli jsme novou písničku. Tak jsme ji během jednoho dne napsali a nahráli,“ uvedl při její premiéře Grohl.

Reklama

Výběr článků

Načítám