Hlavní obsah

Kryštof: Z hal půjdeme zase do klubů

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě sošky si z andělského ceremoniálu odnesla za své loňské album Inzerát skupina Kryštof. Zpěvák a kytarista Richard Krajčo se tvářil spokojeně.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kapela Kryštof na předávání hudebních cen Anděl.

Článek

Měli jste šest nominací a jsou z toho dvě vítězství. Jste spokojen?

Je to velký úspěch. Nemohli jsme si ale odnést šest Andělů, pouze pět, protože v kategorii Píseň roku jsme měli nominace dvě. Když jsme si o tom povídali, logicky jsme usoudili, že nemůžeme počítat s vítězstvím v kategorii Zpěvák roku ani Videoklip roku. Přesto si vážím toho, že máme prvenství ve dvou nejcennějších kategoriích – za album a jako kapela.

Proč jste nepočítali s prvenstvím pro zpěváka a za klip?

Viděl jste zpívat Vojtu Dyka? Myslím, že odpověděl místo mě. Byl jsem rád už za tu nominaci, kterou přikládám tomu, že ze mě naši američtí producenti alba Inzerát dostali maximum. Těší mě, že si toho akademie všimla, ale zůstávám nohama na zemi. Kategorie Videoklip roku měla velice silné nominace. Všechny klipy byly nápadité, takže záleželo na vkusu akademiků. Náš klip jsem ale nepovažoval za favorita.

Máte už několik Andělů z minulých let. Je pro vás s postupujícím časem získávat je jednodušší?

Je to čím dál tím těžší. Jednak už máme něco za sebou, a když vidíme přicházet novou mladou vlnu skupin a zpěváků, často míváme dojem, že jsou o krok dál. Především pocitově. Také s každým novým albem překračujeme svůj stín, což je samo o sobě těžké. Navíc si akademie docela klidně může říct, že Kryštof už ceny má, a bylo by tedy lepší dát šanci mládí.

Nominace Andělů na tento rok byly úžasné. Musím se přiznat, že když jsem si je přečetl, měl jsem z nich velkou radost. Ne z našich nominací, ale ze jmen, která v nich byla s námi. Když probíhaly zkoušky na sobotní slavnostní ceremoniál, sešla se skvělá parta. Po dlouhé době jsem neměl pocit, že někdo někomu závidí, naopak jsem viděl, že k sobě muzikanti mají úctu a znají tvorbu ostatních.

V únoru jste absolvovali vyprodané velké halové turné. Co bude dál?

V létě budeme hrát na festivalech a na podzim a na jaře se přesuneme na koncerty do klubů. Hrozně se na to těšíme. Budeme vystupovat v klubech pro pět set až šest set lidí, výjimečně v kulturních domech. Nechceme překročit kapacitu tisíc lidí. Po turné ve velkých halách se chceme vrátit k tomu, jak jsme koncertovali kdysi, a být fanouškům co nejblíž.

Reklama

Výběr článků

Načítám