Hlavní obsah

Díky zpoždění zahájí Velký Gatsby Cannes

Právo, Věra Míšková

Premiéra jednoho z nejočekávanějších filmů poslední doby, Velkého Gatsbyho režiséra Baze Luhrmanna s Leonardem DiCapriem v titulní roli, měla být už v prosinci loňského roku.

Foto: Warner Bros

DiCaprio (vpravo) se nevyhne srovnání s Redfordem ve stejné roli.

Článek

Studio Warner Bros ji ale kvůli vytvoření 3D formátu přesunulo na květen a vyplatilo se to nejen z hlediska technologie. Květnový termín je ideální pro zahájení festivalu v Cannes, a tak bude 15. května po slavném červeném koberci stoupat s Luhrmannem DiCaprio, Carrey Mulliganová a také například americký rapper Jay-Z, který k filmu složil hudbu.

„Je to pro nás všechny, kdo jsme na filmu pracovali, čest i radost mimo jiné proto, že Francis Scott Fitzgerald napsal nejkrásnější i nejdojemnější pasáže svého románu v Saint Raphael, což je kousek od Cannes,“ řekl k tomu australský režisér, který již canneský festival zahajoval v roce 2001 muzikálem Moulin Rouge a s Leonardem DiCapriem natočil v roce 1996 modernizovaného Romea a Julii.

DiCaprio se do Cannes vrátí poprvé od roku 2007, kdy tam představoval ekologický dokument 11. hodina, který produkoval.

Digitální New York

Pro výpravného Velkého Gatsbyho s rozpočtem 130 miliónů dolarů využil Luhrmann možnosti digitální technologie k vytvoření iluze New Yorku dvacátých let minulého století. Film bude uveden ve 3D, což je teprve podruhé v historii, kdy se tato technologie objeví na zahajovacím večeru. Poprvé to bylo u animovaného snímek Vzhůru do oblak v roce 2009.

Děj románu, který je považován za jedno z největších děl americké literatury 20. století, se odehrává mimo jiné v Gatsbyho luxusní rezidenci, v jazzových klubech a na bohatých večírcích. O velkou výpravu tedy nebude nouze.

Velký Gatsby byl zfilmován již několikrát, poprvé ještě jako němý film v roce 1926. Nepochybně nejslavnější adaptaci natočil v roce 1974 Jack Clayton podle scénáře F. F. Coppoly s Robertem Redfordem a Miou Farrowovou v hlavních rolích. Právě toto obsazení je jedním z důvodů velkých očekávání – srovnání s Redfordem se DiCaprio nevyhne, stejně jako Carrey Mulliganová s Farrowovou. Lze očekávat, že on obstojí dobře a ona – uvidíme. V našich kinech film startuje den po uvedení v Cannes.

Reklama

Výběr článků

Načítám