Hlavní obsah

Bon Jovi mezi dobrým zvukem a průměrnými písněmi

Právo, Jaroslav Špulák

Bon Jovi dokázali na každém svém vývojovém stupni nahrát moderně znějící rockové album. Bez ohledu na to, jestli na něm byly úspěšné hity, či jen průměrné skladby, jeho zvuk působil vždy aktuálně. S dvanáctým studiovým počinem What About Now je to stejné.

Foto: Universal Music

Bon Jovi

Článek

S chytlavostí písniček a jejich výpovědní hodnotou to už ale bývalo horší, především v posledních deseti letech. V osmdesátých a devadesátých byla newjerseyská parta schopna produkovat spoustu celosvětově milovaných skladeb. Její obdivuhodný autorský potenciál však v nultých létech ochabl. Možná kvůli síle konkurence, spíše kvůli opotřebovanosti.

Nelze jí upřít veskrze profesionální, lehký skladatelský rukopis, schopnost vést skladbu v čitelných melodických intencích i aranžérskou soudnost. Z toho všeho ale současně ční rutina, zkušenost proměněná v poněkud nevýrazné písně.

Tradičně znamenité jsou povznášející kytarové linky Richieho Sambory, který si v nich vystačí s riffy a beglajty, aniž by nadužíval sebestředná sóla (byť na desce jsou), a také jistý zpěv vždy výrazově zajímavého Jona Bon Joviho.

Singlová Because We Can je zvonivá rock’n’rollová odrhovačka, která nese letní náladu. Povedená je akusticky ošetřená modlitba za lepší budoucnost Amen, v níž hrají prim Bon Joviho zpěv a plochy smyčcových nástrojů. Nosné jsou countryově laděná What’s Left Of Me, v níž kytarový zvuk prostupuje mandolína, a hymnická Army Of One, ve které banální text o tom, že se člověk nikdy nemá vzdát, vyrovnává nádherný sborový zpěv.

Další skladby už ale výjimečnost postrádají. Vytvořily masu, ze které je těžké vyjmout něco pozoruhodného, pročež zůstaly pouze tou masou. V ní se vše trochu ztratilo.

Na druhou stranu je to ale svým způsobem tradiční současná deska. Málokterá nová nahrávka kohokoli totiž nabízí více než pět po všech stránkách kvalitních písniček.

Hodnocení 65 %

Bon Jovi: What About Now

Universal Music, 51:40

Reklama

Výběr článků

Načítám