Hlavní obsah

Porotu Febiofestu povede Věra Čáslavská

Právo, Věra Míšková

Sedminásobná olympijská vítězka ve sportovní gymnastice Věra Čáslavská bude letos čestnou předsedkyní třiatřicetičlenné laické poroty, která bude hodnotit hlavní soutěž jubilejního 20. ročníku Febiofestu. Ten začne již ve čtvrtek večer v Praze.

Foto: Petr Horník, Právo

Věra Čáslavská

Článek

Na včerejší tiskové konferenci to oznámil prezident festivalu Fero Fenič spolu s informací, že cenu Kristián převezme při zahájení italský herec Giancarlo Giannini, který se objevuje i v hollywoodských snímcích. Naposledy se do diváckého povědomí zapsal rolí Reného Mathise v bondovkách Casino Royale a Quantum of Solace.

Mezi čtyřiceti zahraničními hosty bude k nejvýznamnějším patřit americká herečka Geraldine Chaplinová, britský producent a „otec“ Bertolucciho devítioscarového Posledního císaře Jeremy Thomas, stvořitel filmových Beatles Richard Lester či polský herec, režisér, scenárista a pedagog Jerzy Stuhr.

Ti všichni dostanou také Kristiána za přínos světové kinematografii. Festival ve svém jubilejním ročníku zakládá vedle soutěže Nová Evropa, v níž se střetávají první a druhé snímky evropských režisérů, další soutěž, nazvanou Tři oříšky pro Popelku. V té diváci uvidí „filmové novely“ od třiceti do šedesáti minut délky.

„Není snadné tyto filmy vůbec ve světě najít. Leckdy to byla skoro až detektivní práce, ale věřím, že od příštího ročníku už budou jejich tvůrci vědět, kam se s nabídkou svého díla obrátit,“ řekl Právu programový ředitel festivalu Štefan Uhrík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám