Hlavní obsah

Zemřel režisér Chobotnice a Sicilské spojky Damiano Damiani

Řím

V Římě ve čtvrtek večer zemřel italský režisér Damiano Damiani, kterého čeští diváci znají díky dramatu Sicilská spojka nebo kriminálnímu seriálu Chobotnice. Bylo mu 90 let.

Foto: Profimedia.cz

Režisér Damiano Damiani při natáčení filmu Lenin: vlak.

Článek

Damiani, který se narodil v červenci 1922, kromě režírování také psal a hrál. Mezi jeho nezapomenutelné filmy patří především kriminální thriller z roku 1968 Den Sovy, ve kterém hlavní role ztvárnili Franco Nero a Claudia Cardinalová.

Angažovaný Damiano, který se vždy zajímal o dopad zločinu na společnost i o korupci v řadách policie a pronikání mafie do státní správy natočil v roce 1971snímek Vyšetřování skončilo, zapomeňte.

Za Sicilskou spojku získal Damiani v roce 1985 na filmovém festivalu v Berlíně Zlatého medvěda.

Italský režisér, který se v minulosti zúčastnil i Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, se podepsal pod více než třicet snímků, včetně životopisného televizního filmu Lenin: vlak. Čeští diváci ale nejlépe znají seriál Chobotnice s inspektorem Corradem Cattanim vyšetřujícím na Sicílii praktiky mafie. První série je z roku 1984. Jeho šestá řada se natáčela i ve spolupráci s Českou televizí.

Seriál Chobotnice se natáčel i v Praze

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám