Hlavní obsah

Linec nabídne nové hudební divadlo

– Linec
Právo, Vladimír Vácha

Kulturní zážitky nabídne od dubna nejmodernější hudební divadelní scéna v Evropě v hornorakouském Linci. Příznivci Thálie se v lidovém parku dočkají nového divadelního prostoru, který upoutá i za hranicemi regionu svou technickou, architektonickou a ekologickou kvalitou.

Foto: Zemské divadlo Linec

Nová hudební scéna Zemského divadla v Linci už získala přezdívku zelené divadlo.

Článek

Budova divadla v Linci je dílem londýnského architekta Terryho Pawsona ze studia Architektur Consult ZT. Premiérové přestavení Stopy zbloudilého od Philipa Glasse v něm linečtí umělci odehrají 12. dubna.

Zemské divadlo se tak rozšíří o muzikálový soubor, což mu umožní obsáhnout celý operní repertoár, velké muzikály i operety. Půjde například o Wagnerovu tetralogii Prsten Nibelungův, která se na scéně objeví od října v půlročních intervalech.

„Myslím, že atraktivní divadelní scénou vznikne ještě lepší kulturní propojení mezi Horními Rakousy a jižními Čechami. Zájem Jihočechů nás potěšil. Z údajů Institutu pro průzkum trhu Spectra vyplývá, že řada návštěvníků z ČR plánuje jednorázové či opakované návštěvy představení. Vybrané produkce budou proto doprovázet české titulky. Chceme samozřejmě více spolupracovat i s českými cestovními kancelářemi při organizování skupinových zájezdů, i když se ukazuje, že značná část Čechů dává přednost individuálnímu cestování,“ řekla Právu Inez Ardeltová z tiskového oddělení lineckého Zemského divadla.

Atraktivnější pro diváky i herce

Linec si slibuje, že poté, co v roce 2009 uspěl za hranicemi jako Evropské hlavní město kultury, bude doslova zářit i novou divadelní scénou a přiláká do metropole Horního Rakouska nové návštěvníky zejména z jižních Čech, ale i z Prahy. Technické a umělecké podmínky má k tomu vytvořeny.

„Herci budou moci mimo jiné využívat multifunkční otáčivé hlediště o průměru 32 metrů, které se může současně pohybovat a využívat různým způsobem jednotlivé scény. Unikátní jsou i plně automatické dekorační zásobníky řízené počítačem nacházející se přímo v budově divadla. Zajímavé je, že tento systém vychází ze zkušenosti letišť a v divadle bude použit poprvé,“ popsala Ardeltová některé z technických novinek, které divák přímo neuvidí, ale umocní mu umělecký zážitek.

Z technického hlediska má nová scéna mimo komfortního přístupu k návštěvníkovi ještě jednu zajímavost. Jde totiž o takzvaný nízkoenergetický dům a už nyní si proto získal přezdívku „zelené divadlo“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám