Hlavní obsah

Steven Spielberg bude předsedou 66. ročníku festivalu v Cannes

Paříž

Čestným předsedou 66. ročníku filmového festivalu v Cannes, který proběhne ve dnech 15. až 26. května, bude americký producent a režisér Steven Spielberg, informovala agentura AFP s odvoláním na organizátory festivalu.

Foto: Jean-Paul Pelissier , Reuters

Režisér Steven Spielberg

Článek

Ačkoli většina Spielbergových filmů, které se kdy v Cannes promítaly, byla mimo soutěž, v roce 1974 jeho snímek Sugarlandský expres dostal cenu za nejlepší scénář.

Za 40 let kariéry natočil šestašedesátiletý Spielberg 27 filmů, které se většinou zapsaly do historie světové kinematografie - od televizního filmu Duel z roku 1971 přes Čelisti (1975), Blízká setkání třetího druhu (1977), Dobyvatele ztracené archy (1981), E.T. - Mimozemšťana (1982) až po Schindlerův seznam, Jurský park (1993) či Zachraňte vojína Ryana (1998) a Lincolna (2012), za který před několika dny herec Daniel Day-Lewis dostal třetího Oscara za hlavní roli.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Daniel Day-Lewis s manželkou Rebeccou Millerovou

Sám Spielberg má na kontě dva Oscary za režii za filmy Zachraňte vojína Ryana a Schindlerův seznam. Lincoln nasbíral 12 nominací, ale třetí sošku režisérovi nevynesl.

Coby předseda poroty filmového festivalu v Cannes se Steven Spielberg zařadí za Nanniho Morettiho, který porotu vedl v loňském roce, a před ním například Robert de Niro, Tim Burton, Isabelle Huppertová a Sean Penn.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám