Hlavní obsah

Na Febiofest dorazí producent Jeremy Thomas a Richard Lester

Dvacátý ročník Febiofestu se bude pyšnit slavnými jmény. Vedle Geraldine Chaplinové dorazí i britský producent a "otec" Bertolucciho devítioscarového Posledního císaře Jeremy Thomas, stvořitel filmových Beatles Richard Lester a polský herec, režisér, scenárista a pedagog Jerzy Stuhr, oznámil prezident mezinárodního filmového festivalu Fero Fenič.

Foto: Profimedia.cz

Producent Jeremy Thomas

Článek

Jubilejní 20. ročník se uskuteční od 14. do 22. března v Praze a bude pokračovat ve všech krajských městech. Thomas převezme Kristiána při zahájení v multikině Cinestar Anděl před projekcí filmu Kon-Tiki nominovaného na Oscara. Snímek mapuje plavbu Thora Heyerdahla z Peru do Polynésie, kterou roku 1947 uskutečnil na voru vlastní výroby.

"Dalšími zahajovacími tituly budou komedie Gambit podle scénáře bratrů Coenových režiséra Michaela Hoffmana a drama ze života slavného malíře Renoir, jehož premiéru uvedl Gilles Bourdos v Cannes. Fanoušci si letos mohou vybrat z 544 projekcí, z toho 439 jich bude v pražském multiplexu Cinestar Anděl," uvedl Fenič.

Na webu byl už zveřejněn program včetně doprovodného Febiofest Music Festivalu. V soutěži Nová Evropa se objeví 14 celovečerních snímků, které opět posoudí 33členná porota složená z dobrovolníků a udělí Grand Prix. Bude mezi nimi i snímek Miry Fornayové Můj pes Killer, který získal hlavní cenu v Rotterdamu. Zahájí regionální ozvěny, v kinech bude od 11. dubna.

Co nabídnou sekce amerického a světového filmu

Sekce Made In USA nabídne například nový režijní opus Roberta Redforda, thrillery Briana De Palmy a Stevena Soderbergha, dvě černé komedie Jako za starejch časů s Al Pacinem a Christopherem Walkenem v hlavních rolích a divácký hit loňského festivalu v Sundance Sezení. Uveden bude i portrét Woodyho Allena.

Panorama světového filmu poukáže na Bernarda Bertolucciho a Marka Bellocchia, Skandinávce Lasse Hallströma a Billa Augusta, Francouze Jacquese Audiarda a osobnost nové rumunské vlny Cristiana Mungia. Tvorbu držitele karlovarského Křišťálového glóbu z roku 2008 Henrika Rubena Genze zastoupí černá komedie Nerada ruším. Mezi hosty se objeví i rakouský filmař Ulrich Seidl a uvede trilogii Ráj. Své snímky představí také finský režisér Aku Louhimies.

"Nemáme generálního či hlavního partnera, finance sháníme od menších podporovatelů. Výší rozpočtu jsme se vrátili o 14 let zpátky," řekl bez uvedení konkrétní částky Fenič. "Podobné finanční problémy řeší i další přehlídky, festival v Rotterdamu hledá mecenáše i mezi diváky," uvedla programová ředitelka Hana Cielová. Vstupné se ale nezvýší a činí 89 Kč. Předprodej začne 6. března, v posledních letech chodí na projekce v Praze na 60 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám