Hlavní obsah

ČT spustí na konci srpna dva nové televizní kanály, Déčko a art

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká televize spustí na konci srpna spolu s novým dětským kanálem Déčko i nový kulturní kanál nazvaný ČT art. Vysílat bude večer na frekvenci Déčka. Mezi šestou a dvacátou hodinou poběží program dětského kanálu ČT:D, po osmé hodině večer dostane prostor kulturní kanál ČT art. Na tiskové konferenci to řekl generální ředitel ČT Petr Dvořák.

Foto: Lukáš Táborský , Právo

Ředitel dětského vysílání ČT Petr Koliha

Článek

Kulturní pořady tak získají ve veřejnoprávní televizi poprvé pravidelný prostor v hlavním vysílacím čase. "Spuštěním dětského a kulturního kanálu naplňuje ČT jednu z hlavních úloh veřejnoprávní televize, kterou v této podobě nemohou, a ani do budoucna zřejmě nebudou moci plnit komerční stanice," uvedl Dvořák.

Do budoucna chce mít televize podle Dvořáka ale dva tematické samostatné kanály. Kulturní kanál ČT art nabídne pravidelná programová okna věnovaná jednotlivým oblastem kultury a umění. ČT poprvé nabídne i ucelenou zpravodajskou relaci o kultuře s živými vstupy z akcí.

"Samostatný kanál o kultuře přináší komfort především divákům, kteří budou moci vždy v pravidelných časech sledovat vysílání, které je zajímá. Z pohledu zpracování nabízí tvůrčí prostor. Jednotlivé pořady bude moci řadit do kontextu, aby na sebe tematicky navazovaly a doplňovaly se. Zároveň poskytne prostor řadě dnes okrajovějších témat a iniciativ," uvedl výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl.

Zprávy každý večer

Vysílání kanálu zahájí každý den ucelená zpravodajská relace o kultuře. Zpravodajství doplní publicistická a diskuzní talkshow věnovaná kulturním tématům. Na zpravodajský pořad naváží každý den jiné tematické programové bloky.

V pondělí získá hlavní vysílací čas divadlo v programovém okně s názvem Z první řady, například čtvrtek bude patřit českému dokumentu a literatuře, pátek magazínu o filmu a novému průvodci kulturním Českem, Evropou a světem s názvem Kulturní bedekr. Neděle bude patřit světovému artovému filmu v původním znění a klasické hudbě.

Reklama

Výběr článků

Načítám