Hlavní obsah

Činohra a balet Národního divadla ukončily stávkovou pohotovost

Členové činohry a baletu Národního divadla v Praze ukončili po setkání s nově jmenovaným ředitelem Janem Burianem stávkovou pohotovost, oznámil mluvčí činohry Tomáš Staněk.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Jan Burian

Článek

Burian povede českou první scénu od srpna. Zaměstnanci ND vstoupili do stávkové pohotovosti loni v září po náhlém a kritizovaném odvolání ředitele Ondřeje Černého. Zatímco herci a tanečníci považují návrh transformace Národního divadla za maximálně fundovaný, sólisté opery ND začátkem února podpořili stanovisko svého orchestru proti zvažovanému slučování hudebních těles Národního divadla a bývalé Státní opery Praha. Připojili se k jejich stávkové pohotovosti a návrh transformace ND vypracovaný týmem expertů a schválený ministerstvem kultury nadále společně odmítají.

"Jan Burian se setkal s činoherním souborem. Po zhruba hodinovém jednání herci ukončili stávkovou pohotovost a podpořili tak nastupujícího ředitele," řekl Staněk. Podle něj Burian deklaroval, že ve své práci vyjde ze závěrů expertního týmu ministerstva kultury, které doporučují autonomizaci jednotlivých souborů a revizi právního statutu ND.

Fundovaný návrh

"Návrh transformace považujeme za maximálně fundovaný," komentoval jednání Václav Postránecký. Jiří Štěpnička doufá, že se novému řediteli podaří koncepci realizovat, a uklidní tak situaci v divadle. Podle uměleckého šéfa činohry Michala Dočekala svědčí poslední kroky ministerstva, tedy sestavení expertního týmu a jmenování ředitele, o pozitivní změně jeho přístupu jakožto zřizovatele k Národnímu divadlu.

Soubor baletu se s nastupujícím ředitelem setkal ve středu. "Na základě tohoto setkání věříme, že problémy spojené s fungováním našeho souboru se podaří vyřešit. Balet proto ukončil stávkovou pohotovost," potvrdil jeho umělecký šéf Petr Zuska.

"V civilizované zemi bych po jmenování nastoupil do dvou let. Současná situace ale žádá, abych předčasně opustil své milované divadlo v Plzni a nastoupil do Národního divadla dřív," podotkl Burian, který se funkce ujme už 1. srpna; jmenován byl na šest let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám