Hlavní obsah

Grafika roku jako pocta Oldřichu Kulhánkovi

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už tradiční Grafika roku, letos pořádaná podevatenácté, je věnována poctě Oldřichu Kulhánkovi, který letos obdržel hlavní Cenu Vladimíra Boudníka. Předání se ale nedožil, zemřel náhle a nečekaně před třemi týdny.

Foto: Repro katalog laureátů Ceny Vladimíra Boudníka

Oldřich Kulhánek, Job, 2002, litografie

Článek

Výstava v pražském Clam Gallasově paláci představuje ve dvou sálech reprezentativní průřez jeho volnou tvorbou od 60. let, kdy vstoupil do dějin české grafiky.

Brilantnost v technice klasické litografie

Vystaveny jsou i jeho práce z roku 1968, třeba grafika s názvem Bude stále těžší vyváznout s dominujícím motivem Stalina, za kterou byl autor v sedmdesátých letech několik měsíců ve vězení na Ruzyni.

Vrchol malé retrospektivy představují díla Velká žranice, Job nebo Šebestián, kde Kulhánek dosáhl naprosté brilantnosti v technice klasické litografie.

V soutěžní přehlídce, která bilancuje 164 děl od sto padesáti umělců, je letos na Grafice roku velká účast poměrně méně známých grafiků. Tematický i stylový záběr je široký. Vedle abstrakce se stále výrazněji uplatňuje tíhnutí k figuře, krajině a zátiší.

Především mladší generace stále více využívá počítačové grafiky, která otevírá cestu k novým možnostem výtvarného sdělení. Dokládají to například zajímavé práce studentů z ateliéru Jaroslavy Severové na univerzitě v Hradci Králové.

Ovšem tradiční metody dovedou diváky neméně okouzlit, zejména pokud je ze starší generace dělají takoví velikáni jako Karel Vysušil nebo František Hodonský. Z nejmladších účastníků se ke grafické tradici nejvíce obracejí studenti a absolventi z ateliéru Jiřího Lindovského na Akademii výtvarných umění v Praze.

Největší oslava výtvarné kreativity

Poměrně značná – letos dokonce ze všech dosavadních ročníků největší – je účast těch, kteří se zabývají autorskou knihou, vydanou v sérii malého nákladu, někdy dokonce jen v jednom kuse. Je to asi největší oslava výtvarné kreativity, protože tu nejde o prodej, ale o vlastní tvůrčí uspokojení. Líhní hnutí autorské knihy je fakulta umění v Ostravě.

Tradičně největší soutěžní výtvarnou přehlídku v Česku pořádá občanské sdružení Inter-KontaktGrafik a neúnavná kurátorka Simeona Hošková.

Reklama

Výběr článků

Načítám