Hlavní obsah

Stivín odmítl vystoupit na děkovném koncertu pro Klause

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jazzman a flétnista Jiří Stivín odmítl se svým kvartetem vystoupit na neveřejném koncertu pro Václava Klause, který se zřejmě bude nazývat Díky nejen za jazz, pane prezidente. Uskutečnit se má 3. března na Pražském hradě. Stivín se původně domníval, že jde o koncert z cyklu Jazz na Hradě, děkovat prezidentovi nechce.

Foto: Aleš Honus, Právo

Jiří Stivín

Článek

Vadí mu Klausova kritika Václava Havla a také nedávno vyhlášená amnestie. "Připadají mi úplně neadekvátní prezidentskému úřadu, pod to se já zkrátka nepodepíšu. To by vypadalo, že s tím souhlasím," řekl Stivín.

"Včera (v pondělí pozn. red) mi bylo řečeno, že to je koncert pro pana Klause jako poděkování za vše. S tím já ale nesouhlasím," uvedl Stivín, který v rámci cyklu v minulosti několikrát vystoupil.

Koncert na ČT

Děkovný koncert pro Klause by se měl s hodinovým zpožděním zřejmě objevit i v České televizi. Měla by na něm zazpívat například zpěvačka Lucie Bílá nebo jazzový pianista Emil Viklický. "Byl jsem osloven, abych se 3. března podílel na závěrečném cyklu Jazz na Hradě, jehož jsem byl v minulosti častým hostem. Dozvěděl jsem se oficiální název tohoto večera Díky nejen za jazz, pane prezidente a hrát budu," řekl pianista Emil Viklický.

Problém však vidí v tom, že koncert bude přenášet Česká televize. Bude s ní požadovat smlouvu.

Klausova kritika Havla

Klaus minulý týden v rozhovoru pro polský týdeník Do Rzeczy označil svého předchůdce Havla za extrémního levičáka, který bořil existující lidský řád. Později uvedl, že se za svá slova nestydí. [celá zpráva]

Jazzové koncerty se konají na Hradě pravidelně. Ten poslední, v pořadí 90., byl v pondělí ve Španělském sále. Vystoupili kontrabasista Miroslav Vitouš, saxofonista Jan Garbarek a bubeník a perkusista Trilok Gurtu.

Klaus přehlídku založil před devíti lety. První jazzový koncert se z jeho iniciativy uskutečnil v únoru 2004 a připomněl 25 let od úmrtí kontrabasisty Luďka Hulana. Prezident se do značné míry spolupodílel i na jeho dramaturgii.

Reklama

Výběr článků

Načítám