Hlavní obsah

Manželské bitky nebezpečné jak minové pole

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O kritika v Příbrami jeden nezavadí a je to škoda, protože v sídlištním divadle z časů, kdy za kopcem v Bitýzi trápili v uranových dolech politické vězně, od města odděleného říčkou Litavkou a silnicí takřka bez chodníku, se dějí slušné věci.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Michal Dlouhý (Jonathan Rose), Helena Lapčíková (Barbara Roseová)

Článek

Teď uvedli repliku inscenace Ondřeje Sokola z Divadla Na Jezerce: jevištní adaptaci filmového thrilleru Válka Roseových Warrena Adlera a režiséra Dannyho De Vita se strhujícími hereckými výkony Kathleen Turnerové a Michaela Douglase. Transfer dokonce i s Michalem Dlouhým v mužské polovině titulních rolí.

Rozvod a právo

Barbaru Roseovou hraje Helena Lapčíková. Proč se ti dva chtějí rozvést? Poznali se jako studenti, domohli se majetku a života v procovské vile, on má výnosnou právnickou praxi, ona je výrobcem vyhledávaných paštik...

Jenom se už nepotřebují a jsou si na obtíž. Jejich rozvodové rozhodnutí je definitivní. Neshodnou se jen na dělbě majetku, na který si činí nárok oba a rozdělit ho na polovinu neumí. Najmou si právníky, kteří válku manželského páru vnímají jako ostřelovací poziční šavlovačku mezi sebou.

Tak trochu podle xenofobní přirozenosti každého příslušníka demokratické společnosti třeba jako odvetu za křivdy páchané na předcích řekněme židovské nebo arabské provenience v zemi, kde si už musí být chtě nechtě rovni.

Advokáti Goldstein a Thurmont jsou typově naprosto rozdílní, nezaměnitelní. Jen stejné dobyvačné právnické charaktery je zdobí. Rozhodně nejsou absolventy plzeňské „blbšuly“ s diplomy verze chceš-kup. Použitelnými jen v české politice. Roman Štabrňák a Lukáš Král hrají soupeře skvěle.

Vítězem je rozvod

Sokol - jak to umí kdekoli - se tedy podruhé zhostil nemožnosti napodobit film po svém. Vymyslel si pro Válku Roseových už v Divadle Na Jezerce žánr, který umožnil ponechat kontury absurdně krutého střetu se shodným epilogem. Obohatil však téma o prvky crazy až grotesky. Proč si to nezopakovat v jiném divadle?! Včetně trochu k příbramskému interiéru nepasující výpravy, stvořené pro jiné divadlo.

Roseovi a jejich právníci vedou válku úpornou, ale hořkosměšnou. I když to s nikým dobře nedopadne. Manželé válku prohrají a právníci přijdou o peníze. Jen Petr Florián jako Dražitel či Španělský velvyslanec zůstává na svém. Kousek plnokrevný.

Divadlo A. Dvořáka Příbram - Warren Adler: Válka Roseových. Překlad Ondřej Sokol. Režie Ondřej Sokol, dramaturgie Pavlína Schejbalová, výprava Adam Pitra. Premiéra 7. února, psáno z veřejné generálky 6. února 2013.

Celkové hodnocení 70%

Reklama

Výběr článků

Načítám