Hlavní obsah

Yoko Ono otevřela velkou výstavu v Německu

Novinky, Stanislav Dvořák

Velkou výstavu otevřela těsně před svými osmdesátinami (18. února) japonská umělkyně Yoko Ono, kterou zná většina lidí jako partnerku Johna Lennona. Yoko Ono se ale věnovala umění už před setkáním s Lennonem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Yoko Ono na své retrospektivní výstavě ve FrankfurtuVideo: Reuters

 
Článek

V Schirner Art Gallery v německém Frankfurtu nad Mohanem nyní uvedla přehlídku šedesáti let své práce. Ono řekla na tiskové konferenci, že je za výstavu velmi vděčná a že její práce je velmi, velmi tichá: "Žádám vás, abyste si v tom sami něco našli."

Vystaveno je okolo stovky prací, jsou to různé výtvarné instalace, fotky, filmy a obrazy. Yoko Ono je považována za pionýrku konceptuálního umění a performance, je však známa také jako feministka a bojovnice za mír.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Yoko Ono na výstavě ve Frankfurtu

"To, co vás dělá kreativním člověkem, máte v sobě. To je být umělcem. Všichni jste umělci, pochopte to a objevte pravdu v sobě," uvedla Yoko.

Max Hollein, šéf Schirner Art Gallery, řekl, že Ono byla jednou z největších postav kulturní historie 20. století. Avantgardní umělkyně, která měla obrovský význam pro umělce, kteří začínali v šedesátých a sedmdesátých letech. Její umělecká práce kvůli vztahu s Lennonem trpěla, domnívá se Hollein. Nová generace už ji může vnímat jinak, protože se zaměří jen na dílo.

Reklama

Výběr článků

Načítám