Hlavní obsah

Sběratelé na českých aukcích za deset let utratili 5,4 miliardy

Za uplynulých deset let sběratelé na českých aukcích utratili přibližně 5,4 miliardy korun a za více než milión korun se prodalo kolem 750 děl. Vyplývá to z údajů ročenky Art+, která shrnuje hlavní události na trhu s uměním v České republice i v zahraničí v uplynulém roce. Její autoři ji podrobně představí v Praze 19. února.

Foto: Repro katalog

Nejdražším dílem roku se stal Kupkův obraz Tvar modré.

Článek

Zatímco v roce 2003 bylo miliónových položek vydražených v tuzemských aukcích jen 20, v posledních čtyřech letech je to vždy víc než 100 obrazů a starožitností za rok. V první desítce nejdražších děl za jednotlivé roky se nejčastěji objevují obrazy Emila Filly - díla tohoto autora v ročních přehledech figurovala patnáctkrát. Často se také objevují díla Františka Kupky (11) Jindřicha Štyrského (11) a Toyen (10). Čtyřmi obrazy jsou zastoupeni Josef Šíma, Josef Čapek, Jan Zrzavý a ruský malíř Konstantin Korovin. Celkem se v uplynulých deseti letech v první desítce vystřídalo 32 autorů.

Rekordní byl z hlediska trhu umění uplynulý rok. Sběratelé a investoři v roce 2012 na aukcích utratili víc než v kterémkoliv jednotlivém roce v minulosti. Rok patřil rekordu Františka Kupky, dílům Emila Filly a čínskému umění. Ke koupi deseti nejdražších děl roku by případný zájemce potřeboval přes 200 miliónů korun, o rok dříve by mu stačila méně než polovina této částky.

Foto: Pro Novinky aukční síň 1. Art Consulting Brno

František Kupka: Úsměv O

Nejdražším dílem roku se stal Kupkův obraz Tvar modré, který byl na jaře na aukci společnosti Adolf Loos Apartment and Gallery vydražen za rekordních 55,75 miliónu korun (i s aukční přirážkou kupec zaplatil 57,42). Jde o nejvyšší cenu zaplacenou v aukci za dílo českého umění nejen v ČR, ale i na světovém trhu.

V desítce nejdražších děl uplynulého roku jsou ještě dva další Kupkovy obrazy: Apoteóza Heleny z roku 1906 a Úsměv O z let 1933 až 1951.

Dvě příčky v první desítce patří dílům čínského umění. Vedle obrazu mistra moderní tušové malby Čchi Paj-š'e, jehož svitek se v první desítce objevil již v roce 2011, jde o středověkou bronzovou sochu buddhistické světice Kuan-jin, která byla na listopadové aukci brněnské společnosti Zezula vydražena za 16,2 miliónu korun, i s aukční přirážkou kupec zaplatil 19,11 miliónu. Vysoké ceny za díla čínského umění jsou fenoménem posledních tří let.

Reklama

Výběr článků

Načítám