Hlavní obsah

Skupina British Sea Power míří do Prahy

Právo, Jaroslav Rudiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jezdí rádi do Českého ráje, obdivují Masaryka, hltají Hrabala, citují z Haška a do šatny jim nesmí jiné pivo než české. Nejsou však z Prahy ani z Brna a česky moc nemluví. Pocházejí z anglického Brightonu, jmenují se British Sea Power, hrají melodický rock. Ve čtvrtek vystoupí v pražském klubu Roxy s Ecstasy Of St. Theresa, se kterou spolupracují.

Článek

"Českou republiku jsem navštívil asi před dvěma lety a v ten moment jsem se do vaší země zamiloval. Toulali jsme se Českým rájem, vyrazili za Egonem Schielem do Českého Krumlova. Jsme prostě romantici," vykládá kytarista Noble, který se ztotožnil s životními postoji Haškova Švejka. "Není to žádný hlupák. Dělá všechno možné, aby se vyhnul válce a to mi je sympatické."

Ne náhodou s British Sea Power v Roxy zahraje pražská skupina The Ecstasy Of St. Theresa. Ta s Brity totiž natočila singl s písničkou A Lovely Day Tomorrow, která na něm je i v české verzi s názvem Zítra bude krásný den. Obě zpívá Kateřina Winterová z The Ecstasy Of St. Theresa, její spoluhráč Jan P. Muchow se podílel na produkci.

Hit o atentátu na Heydricha

"Chtěli jsme, aby text nazpívala česká zpěvačka. Pak jsme slyšeli desku od Ecstasy a bylo nám jasné, že to musí být Kateřina. Písničku mimochodem nazpívala v koupelně, bylo tam totiž skvělé echo," směje se Noble.

Kdy a kde se příběh skladby odehrává? "V roce 1942 na palubě letadla. Do Čech s ním letí vojenská jednotka, která má za úkol spáchat atentát na Heydricha. Byli to hrdinové," říká Noble. Na první pohled těžké a temné téma skupina pojala s nadhledem: natočila svěží popovou písničku, která ale má silný melancholický nádech.

"Zpívá se tam sice o tom, že zítra bude krásný den, ale v posledním verši se zpívá - zítra bude krásná smrt," říká Noble.

Jejich nový singl obsahuje také předělávku skladby Fakir známé z repertoáru R. A. Dvorského. Vychází jen v Česku v nákladu 1942 kusů.

Společný koncert i v Londýně

Zda spolu budou British Sea Power, jejichž kladě přijatý debut The Decline Of British Sea Power vyšel loni, a The Ecstasy Of St. Theresa spolupracovat i v budoucnu, se uvidí. Jisté je, že Ecstasy si s Brity na oplátku zahraje 29. dubna v Londýně.

Více informací na www.britishseapower.co.uk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám