Hlavní obsah

B + B není jen Brigitte Bardotová

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražský Obecní dům nabízí ve svých výstavních sálech atraktivní bilanci umělců Brázdy + Buriana. Stylově se k sobě nehodí, ale pro diváka je to možnost, jak na jednu vstupenku vidět originální tvorbu dvou osobností českého umění.

Foto: Foto PRÁVO – Peter Kováč

Z Brázdova cyklu Lidská komedie

Článek

V pravém sále návštěvníci najdou ilustrátorské dílo malíře Zdeňka Buriana, kterého není třeba nikomu dlouze představovat. Jakub Sluka, autor výstavy, záměrně vynechal rekonstrukce podob pravěkých zvířat a soustředil se jen na ilustrace s dobrodružným žánrem. Drtivá většina ze 120 kvašů je veřejnosti představena poprvé.

Buriana zajímaly dramatické a vyhrocené situace, byl mistr v zachycení gest, tváří i emocí. K vidění jsou téměř kompletní ilustrace ke knihám Karla Maye, které dlouho patřily jednomu německému nakladatelství, než byly nedávno vykoupeny do české sbírky. Slukovým záměrem bylo představit umělce jako nejšpičkovějšího evropského ilustrátora minulého století, což se podařilo. Styl obrazů Pavla Brázdy v levém výstavním křídle má blízko k orientačním značkám a symbolům, ke komiksům a k potiskům na trička. Dlouho byl autor v ústraní. Vyhodili ho z pražské Akademie kvůli politice, životem se proplétal, deset let pracoval jako topič na zubní klinice na Albertově. Patří k zásluhám bývalého ředitele Národní galerie Milana Knížáka, že Brázdovi uspořádal největší retrospektivní přehlídku.

V Obecním domě nyní najdeme Brázdův cyklus Lidská komedie, což je jeho celoživotní téma. Obrazy jsou originálně sestaveny do instalace zabírající obrovskou plochu výstavních stěn a divák krok za krokem může sledovat s neopakovatelným humorem osudy člověka od narození až po smrt.

Jednotlivé kompozice byly autorem nakresleny, pak naskenovány, domalovány na počítači a speciální technikou vytištěny na plátně. Výstavní projekt B + B stojí za vidění. Naznačuje, že se v Obecním domě vydali správným směrem, který má divákům nabídnout atraktivní zážitky. Obě výstavy jsou k vidění do 19. března, pak je nahradí další senzace: Muchovy plakáty ze sbírky tenisty Ivana Lendla.

Reklama

Výběr článků

Načítám