Hlavní obsah

Američan s českými kořeny na Berlinale

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká kinematografie se sice letos do programu Berlinale nedostala, ale v nesoutěžní sekci Panorama má svůj celovečerní debut Takto narozeni dokumentarista Shaun Kadlec.

Foto: ČTK

Shaun Kadlec na Berlinale

Článek

Ten má příjmení po prarodičích z otcovy strany, kteří přijeli do USA před první světovou válkou z Čech. Dokument sleduje život gayů v africkém Kamerunu, kde se homosexualita trestá i vězením.

Filmy s gay tematikou mají v Berlíně odedávna zelenou, je jim dokonce určena zvláštní cena Teddy Award, takže čtyřiatřicetiletý rodák z Los Angeles může se snímkem, který ukazuje, jak se lidé vyrovnávají s utajováním vztahu, s přiznáním rodině i s náboženstvím, dokonce aspirovat na toto nebo některé jiné ocenění.

Česko připomíná také název němého německého hororu z roku 1913 Pražský student, který se natáčel v Praze, stejně jako o 23 let později francouzsko-československé drama Golem, uváděné v sekci Výmarský dotek. V té jsou k vidění také dva americké snímky z roku 1943 o pražském atentátu na Heydricha I katové umírají a Hitlerův šílenec. Jinak se české nebo koprodukční filmy s českou účastí nabízejí jen na zdejším filmovém trhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám